Vijesti iz zemlje

Proučena hafiska dova Aldini Husrep Tucaković

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je proučena hafiska dova Aldini Husrep Tucaković.

Kao izaslanik muftije sarajevskog i glavnog imama MIZ Sarajevo ovim povodom se obratio hafiz mr. Sadrudin Išerić. On je čestitao hafizu na značajnom uspjehu, skrenuvši pažnju prisutnih na status i značaj hafiza u jednoj društvenoj zajednici.

Hafiz Išerić je skrenuo posebnu pažnju na posebno organizaciju vremena hafize Husrep Tucaković, s obzirom na činjenicu da je majka četvero djece, te društveno angažirana osoba.

U nastavku programa kojim je moderirao Nedim Gondžić prisutni hafizi prof. dr. Safvet Halilović i prof. dr. Halil Mehtić su kao znak podrške uspjehu hafize Husrep Tucaković, učili kur’anske odlomke.

Kao izaslanik reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef Kavazovića obratio se hafiz doc. dr. Mensur Malkić. 

Osvrnuvši se na vrijednosti koje jedan hafiz njeguje, dr. Malkić je podsjetio na kur’ansku preporuku o čovjekovom stavu da dunjaluku. On se sastoji od prihvatanja Allaha kao Rabba/Gospodara, prihvatanja Kur’ana kao prijatelja, prihvatanja obrazovanja kao svog ukrasa, te prihvatanja smrtnog časa kao nečega za šta se priprema.

Malkić je u ime reisul-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu IZ u BiH uručio diplomu hafizu, uz čestitke njemu, muhafizu i cijeloj Zajednici.

received_1798801190463864.jpeg - Proučena hafiska dova Aldini Husrep Tucaković

Aldina Husrep-Tucaković, kćerka Fikreta i Ševale, rođena je u Konjicu 1988. godine. Put hifza započela još u srednjoškolskim danima. Duže sure iz posljednjeg džuza naučila je kod svoje prve mualime Nisvete Hindić u Jablanici gdje je i odrasla.

Predano pristupa hifzu 2006. godine kada sa svojim suprugom Adisom Tucakovicem dolazi u Sarajevo Nerminu Ćupriju.

Majka je četvero djece; Rejhane, Tejme, Muhameda i Ranije.

Angažovana je kao muallima u Udruženju za odgoj i edukaciju Bejan u Sarajevu.

Obzirom na to da joj je majka preselila na ahiret kada je ona imala 12 godina, tokom cjelokupnog učenja hifza, hafiza Husrep Tucaković je, između ostalog, najveću inspiraciju nalazila u Muhammedovim a.s. riječima: “Ko god bude čitao Kur’an, pamtio ga i sprovodio u praksu, njegovim roditeljima će se na Sudnjem danu staviti kruna koja će sijati poput Sunca i bit će ogrnuti plaštom čija će ljepota nadmašiti čitav dunjaluk. Upitat će: “Zašto nam je dato ovo?” Reći će im se: “Zbog toga što je vaše dijete naučilo Kur’an.”

received_1082242192426990.jpeg - Proučena hafiska dova Aldini Husrep Tucaković

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button