EkonomijaVijesti iz svijeta

Protiv digitalnih valuta: Austrijanci žele da zadrže neograničeno gotovinsko plaćanje

Više od pola miliona Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom se poziva na raspisivanje referenduma o ustavnom garantovanju prava na neograničeno gotovinsko plaćanje. U zemlji od 8,9 miliona stanovnika, masovna podrška pravu na plaćanje gotovinom pokazuje rastući pokret protiv digitalnih valuta koji promovišu centralne banke širom svijeta i institucije poput Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Za razliku od Grčke, Velike Britanije, Skandinavije i zemalja Beneluksa, gotovina je još uvijek “kralj” u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj, koje su sve spriječile trend ka bezgotovinskom društvu. U Austriji se 50 posto svih transakcija još uvijek obavlja u gotovini, što je daleko iznad evropskog prosjeka od oko 30 posto. Nijemci su također protiv digitalnih transakcija, a samo devet posto ih je reklo da bi koristili mobilna plaćanja.

Napor da se pravo na gotovinsko plaćanje ugradi u ustav zemlje već je tema nekoliko godina, a Austrijska narodna stranka (ÖVP) predlaže ustavnu promjenu kako bi se zaštitile gotovinske transakcije 2019. godine.

Austrijanci su možda posebno osjetljivi na ogromnu državnu moć koja bi došla s društvom bez gotovine. Akademik, autor i specijalista ekonomske psihologije Erich Kirchler rekao je da Drugi svjetski rat još uvijek utječe na razmišljanje Nijemaca i Austrijanaca o opasnostima davanja prevelike moći državi.

– U tom slučaju, efikasnost državnih institucija postaje opasna – rekla je Kirchler za AFP.

Zemlje njemačkog govornog područja pridaju veliku vrijednost privatnosti, a činjenica da gotovinsko plaćanje ostavlja minimalan trag, čini ga najsigurnijim i najprivatnijim sredstvom za obavljanje transakcija, prenosi Beta.ba.

Druge zemlje, poput Švedske, donijele su zakone kako bi osigurale da društvo i dalje ima pristup gotovini i mogućnost plaćanja u gotovini. Međutim, ako bi Austrija ugradila pravo na gotovinsko plaćanje u ustav, to bi označilo najdramatičniji korak do sada u Evropi da se osigura gotovinsko plaćanje u budućnosti.

Organizacije za privatnost i građanska prava dugo su zagovarale pravo na gotovinu uz argument da su privatnost, građanske slobode i finansijska sigurnost u pitanju. Ukidanje gotovine primoralo bi građane da obavljaju sve transakcije putem digitalnog medija, kao što su mobilna plaćanja, kreditne kartice ili digitalne valute.

Međutim, banke i elektronski mediji ostaju ranjivi na hakerske napade, pa čak i na prirodne katastrofe, na primjer, ako bi električna mreža bila isključena.(faktor.ba)

akos.ba

Povezani članci