Dijaspora

Prosvjetitelj Švicarska u tri godine doniralo 520 bolničkih kreveta širom BiH

Udruženje “Prosvjetitelj” u Švicarskoj pravno djeluje tri godine. Tokom tri godine postojanja pokrenuli su i realizirali na desetine projekata kako u Švicarskoj, tako i u BiH. Jedna od njihovih aktivnosti jeste i isporuka izuzetno kvalitetnih bolničkih kreveta za potrebe bolnica širom BiH. 25. septembra članovi Udruženja poslali su turu od 21 krevet, tako da je ukupan broj dostigao 520. Pošiljka 520-og kreveta u našu domovinu izazvala je posebnu pažnju.

“Ti kreveti su uručeni Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać cca. 70 komada, Domu zdravlja Sanski Most 15 komada, Domu zdravlja Ključ isto tako, zatim invalidima rata na području Krajine koji su imali potrebu za njima oko 100 komada…”, kaže Senad Džihanović, predsjednik Udruženja “Prosvjetitelj” u Švicarskoj.

Kreveti su donirani našim ustanovama širom BiH, a samo je za potrebe UKC-a Tuzla donirano blizu 200 kreveta. Donacije su primili i domovi i bolnice i u Konjicu, Mostaru, Podrinju, Sapni, Zenici, Travniku itd.

“Uglavnom, ukupno do danas preko 500 komada smo poslali za našu domovinu. Tržišna vrijednost tih kreveta je jako velika, milionska, ali je vrijednost veća imajući u vidu da ti kreveti dolaze do onih kojima su najpotrebniji”, ističe Džihanović.

Imajući u vidu, ističe Džihanović, da se naše bolnice zadnjih pedeset godina nisu obnavljale opremom, a obilazeći naše bolesne uvidjeli smo da je to prioritet u odnosu na sve ostalo. Uvezali smo se širom Švicarske i do sad smo poslali krevete iz Yverdona, Neuchatela, zatim Chura, Appenzela, Tesina, St. Gallena, Wila, Ziricha,  Schafhausena i Burglena.

“Ovdje želim istaći veliku požrtvovanost naših članova koji, ne samo finansijski nego i svojim radom učestvuju u utovaru, pretovaru i tu ima mnogo odricanja, ima kreveta koji su i do 200 kilograma teški, a treba ih podići na kamion. Zaista, Bošnjaci u Švicarskoj daju sebe i svoje vrijeme da bi popravili stanje u domovini, iako se o ovim stvarima jako malo ili skoro nimalo ne piše”, govori on.

 Džihanović nam je ispirčao i jedan zanimljiv događaj. Prije godinu dana dobili smo 200 kreveta iz Kantonalne bolnice St. Gallen. U međuvremenu se pojave ljudi iz ambasade Dominikanske Republike koji su, također tražili donaciju od njih. Šef bolnice nas pita da li bi mi dali dio od tih 200 komada. Naravno, pristali smo na to i nećete vjerovati komplet osoblje ambasade i državna televizija su to utovarili i medijski propratili.

Članovi “Prosvjetitelja” su tokom ove tri godine donirali još mnogo druge veoma vrijedne medicinske opreme.

“Posebno želim istaći projekat zapošljavanja demobilisanih boraca na koji smo jako ponosni. Do sada smo oko 25 porodica učinili samoodrživim te za još 15 je u toku realizacija. Radimo na registraciji naših ljudi, uvezivanju privrednika, pomažemo gdje god možemo. Nedavno je naših 50 članova i simpatizera iz Švicarske imalo, četvrti po redu kamp u Bosni pod nazivom “Upoznaj Bosnu” gdje su nam se pridružili i najmlađi članovi Prosvjetitelja iz naše  domovine. Obišli smo sve mezarove naših narodnih heroja u protekla četiri kampa”, kaže na kraju razgovora Senad Džihanović.

Piše: Alem Dedić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button