Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Propolis: Najbolji prirodni lijek za gripu, upalu grla i prehladu

Propolis: Najbolji prirodni lijek za gripu, upalu grla i prehladu

Propolis, kojega još i nazivaju “lijekom 21. stoljeća”, predmet je mnogobrojnih medicinskih studija, zahvaljujući svom ljekovitom djelovanju.  
Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci (sadrži sve poznate vitamine, osim vitamina K). On je prirodni antibiotik, koji je djelotvoran u tretmanu protiv bakterija i virusa. Propolis pomaže oporavku nakon bakterijskog trovanja hranom i liječenju upalnih stanja izazvanim bakterijama. Posebno je učinkovit u tretmanu infekcija izazvanih bakterijom Staphylococcus Aureus. Antimikrobna svojstva propolisa pomažu u tremanu peptičkog ulkusa (djelotvoran je protiv bakterije koja uzrokuje nastanak ulkusa na želucu Helixobacter Pylori).

Propolis je djelotvoran treman virusnih oboljenja (poput gripa i prehlade). Propolis je dobar i u prevenciji sezonskih bolesti – istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od obolijevanja za čak 53 posto. Osim što jača imunitet, propolis pomaže i kad se bolest već pojavi – olakšava simptome gripe, a učinkovit je i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa te krajnika. Krema od propolisa odlično je sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Za razliku od sintetičkih antibiotika, propolis ne djeluje samo na bakterije nego i na viruse, nema štetnih nuspojava te bakterije ne stvaraju otpornost na njega. Zbog njegove svestranosti propolis se često naziva lijekom 21. stoljeća. Oprez pri upotrebi propolisa preporučuje se jedino oboljelima od astme i peludnih alergija koji bi se prije uzimanja ovog pripravka trebali savjetovati s liječnikom.

Kapi propolisa (od 10 posto) obično se uzimaju 2-3 puta na dan tako da se oko 20 kapi nakapa u vodu, na žličicu meda ili šećera. Vrlo su korisni i sprejevi za nos i grlo s ekstraktom propolisa.

Za Akos.ba priredio: N. Botić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top