Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Mensur Malkić: Hafiz Kur’ana koji plijeni svojim znanjem i glasom

Mensur Malkić: Hafiz Kur’ana koji plijeni svojim znanjem i glasom

Mr. hfz. Mensur Malkić je jedan od najpoznatijih bosanskih hafiza i učača Kur’ana

Rođen je 11.05.1970. godine u Gornjim Dubravama (Živinice). DubraVe su poznate po tome što su mjesto iz kojeg pored hfz. Malkića porijeklo vodi još pet hafiza Kur’ana. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine.

Hifz je položio pred komisijom Rijaseta 07.05.2001. godine. Od 2001. godine je član Komisije Rijaseta za polaganje hifza. Član je komisije Evropskog takmičenja učača Kur’ana u Zagrebu. Vodi sekciju hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi i do sada je izveo 25 hafiza. Od 1995. redovno uči hafisku mukabelu u Begovoj džamiji.

Specijalizaciju iz oblasti Islamska kultura i civilizacija je obavio na Univerzitetu u Kairu 2008. godine. Postdiplomski studij je završio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na katedri Kur’ana, tefsira i arapskog jezika 2012. godine i stekao titulu magistra islamskih nauka iz oblasti kiraeta.

Prvo radno iskustvo je stekao kao mujezin u Zagrebačkoj džamiji do 1989., zatim kao imam, hatib i muallim u Avdibašićima (Tuzla) do oktobra 1990. Od oktobra 1991. do oktobra 1994. godine obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Od oktobra 1994. do aprila 1998. radio je kao mujezin Begove džamije. Od aprila 1998. godine radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, a ujedno i kao imam u Begovoj džamiji. Nekoliko mjeseci 2005. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Londonu (Canada). Godine 2006. Je izabran za prvog imama i hatiba Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Učesnik je brojnih međunarodnih takmičenja u učenju Kur‘ani Kerima na kojima je ostvario zapažene rezultate. Osvojio je 1. Mjesto na Evropskom takmičenju učača Kur’ana u Zagrebu 1996. Godine, i 6. Mjesto na Svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Kairu 1996. Godine. Autor je brojnih članaka objavljenih u Preporodu, Takvimu, Novom Muallimu i Analima Gazi Husrev-begove biblioteke. Objavio jednu knjigu “Hafiz Ćamil Silajdžić – život i djelo”. Oženjen je suprugom Safijom i otac dva sina – Mustafe i Osmana.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top