Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Propisi vezani za i'tikaf

Propisi vezani za i'tikaf

1.- Zabranjuje se mu'tekifu, dok je u i'tikafu, spolni odnos sa ženom, kao i strastveno ljubljenje ili milovanje. Allah Uzvišeno jasno naglašava: Sa ženama ne smijete imati snošaja dok ste u i'tikafu u džamijama!

2.- Zabranjuje se udaljavanje iz džamije dok je u i'tikafu, izuzev radi obavljanje fiziološke potrebe, uzimanja abdesta ili kupanja od džunupluka. 

3.- Dozvoljeno je da proturi glavu, radi pranja, kao što prenosi Aiša, r.a: Vjerovjesnik, s.a.v.s, je proturao svaju glavu iz džamije kada je bio u i'tikafu i ja sam mu je prala, a imala sam menstruaciju. 

4.- Mu'tekif će, boraveći u džamiji, učiti Kur'an, klanjati dobrovoljni namaz, zikr činiti Allaha Uzvišenog, istigfar donositi, čitati, proučavati knjige i pisati ih. Ako je u pitanju učenik ili student, njemu se dozvoljava i da priprema ispite za školu ili fakultet.

5.- Dozvoljava se mu'tekifu da kupuje i prodaje ono što je neophodno i nužno za njega, njegovu porodicu i njegov posao, ali je strogo zabranjeno trgovanje i kupoporodaja u smislu zarade, jer je džamija mjesto za ibadet a ne za bogaćenje i biznis.

6.- Mu'tekif će ući u i'tikaf prije akšama 20. dan ramazana i ostaće u njemu sve do akšama uoči Bajrama.

7.- Poželjno je da mu'tekif svoje srce očisti od dunjaluka i dunjalučkih misli, te da pokušava, što više, misli usmjeriti na Onog koji je naš i Gospodar svih svemirskih prostranstava. 

Dr. Šefik Kurdić

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top