Kultura i tradicija

Promovisana knjiga “Nišani u haremima novopazarskih džamija“

Knjiga “Nišani u haremima novopazarskih džamija“ autora iz Republike Turske i Novog Pazara promovisana je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u organizaciji te ustanove i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Sadržaj knjige odnosi se na studiju sprovedenu u haremima novopazarskih džamija, Ahmed Vojvode, Altun Alem, Hadži Hurem (Bor), Sultan Murata IV (Palanka), Dibak Ishak, Hajrudin Bajramlu (Parička), Kuri česme i Lejlek džamije.

Projektni tim je tokom terenskog rada u spomenutim džamijama izvršio inventuru ukupno 320 nišana, od kojih je 181 sa natpisom. Tim je potom izvršio transkripciju natpisa na latinici i bosanskom jeziku. Na osnovu terenskog rada došlo se do zaključka da većina nišana sa natpisom datira iz 19. vijeka, najstariji nišan potiče iz 18. vijeka, pripada vojniku Husejnu, a nalazi se u haremu novopazarske Altun Alem džamije, tu se nalazi i nišan bosanskog valije Ismail-paše. Značajnu podršku autorskom radu na izučavanju osmanskog kulturnog nasljeđa dala je TIKA.

– Novi Pazar je važan grad sa svojim historijskim dobrima u pogledu osmanskog kulturnog nasljeđa. Kao rezultat preliminarnih studija koje su sproveli istraživači u regionu, kako na nadgrobnim spomenicima tako i na mezarjima, postoje artefakti iz osmanskog perioda uključujući razne dostojanstvenike, bosanskog valiju, imame, učitelje, vojnike, zanatlije… Identifikovano je mnogo važnih nadgrobnih spomenika, međutim, utvrđeno je da su neki spomenici zbog nemara uništeni, a neki uklonjeni i prevezeni na druga mjesta. Nadgrobne spomenike u haremima ukupno devet džamija u Novom Pazaru prvi je fotografisao projektni tim koji su činili akademci Univerziteta Kirklareli i članovi Udruženja alumnista Srbije i Turske. Potom su nadgrobni spomenici pročitani i prepisani latiničnim slovima. Potom su tekstovi prevedeni na bosanski jezik i pretvoreni u knjigu ‘Osmansko kulturno nasljeđe Sandžaka: Nišani u haremima novopazarskih džamija’“, izjavio je na promociji koordinator TIKA-e u Srbiji Mehmet Mete Anac.

Za predsjednicu BNV,-a Misalu Pramenković djelo koje je promovisano predstavlja kapitalno izdanje koje je kulturno blago naroda na tom prostoru. Pramenković navodi da knjiga obrađuje nišane koji su svjedoci nečijeg postojanja i djelovanja na prostoru novopazarskog kraja.

– Ovo djelo ima višestruki značaj i neizmjerno je zadovoljstvo što su TIKA i BNV upriličili promociju ovog kapitalnog djela. Sam naslov čitatelja navodi na to da ovo djelo prelista i prostudira kako bi saznao čiji se to nišani nalaze u haremima naših džamija, a što nam do sada nije bilo rasvjetljeno. Rijedak je doprinos očuvanju naše tradicije i kulture, identitetskih odrednica. Predstavlja branu da se kao zajednica neodgovorno postavimo prema tako važnom pitanju. Djelo je pokazatelj naše zajedničke historije i tradicije, isprepletanosti života turskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Djelo predstavlja pionirski poduhvat u pogledu očuvanja našeg nasljeđa. Nišan predstavlja cjelokupan nečiji život, kruna nečijeg postojanja predstavlja upravo taj nišan. Ovo djelo obrađuje samo hareme naših džamija, ali mi na našim mezarjima, našoj tradiciji i našoj okolini imamo nišana koji čekaju ovaj vid projekta, adaptacije i čuvanja. Ne smijemo se prema našem kulturnom blagu odnositi na način kao da je to gomila kamenja. U ime BNV-a zahvaljujem autorima ovog značajnog djela – istakla je Pramenković.

Autori knjige “Nišani u haremima novopazarskih džamija“ su Yasin Yayla, Ensam Alemdar, Nesip Pepić, Halil Ibrahim Erol, Mehmet Tuncer i Yakup Yilmaz. Na promociji su osim dvojice autora, Yayle i Pepića, kao promotori knjige govorili još i Mesut Ayar, Faruk Dogan i potpredsjednik BNV-a Fuad Baćićanin.

Osim stručne javnosti, zainteresovanih građana Novog Pazara, promociji su prisustvovali dekan i profesori Fakulteta umjetnosti i nauke Univerziteta Kirklareli, predstavnici Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru i predstavnici Asocijacije maturanata Turske u Srbiji.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button