Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Projekt “Odrastimo zajedno” udruženja Svitanje: Učenje na lakši način

Projekt “Odrastimo zajedno” udruženja Svitanje: Učenje na lakši način

Početkom mjeseca februara, u organizaciji udruženja Svitanje, počela je realizacija projekta pod nazivom Odrastimo zajedno. Projekat se sastoji od niza interaktivnih radionica za djecu uzrasta od 4 do 11 godina, a cilj je razviti maštu i kreativnost kroz djece te ukazati na značaj neformalnog obrazovanja.

Kroz radionice djeca su imala priliku da učestvuju u raznim zadacima, od bojenja do pisanja literarnih radova, shodno uzrastu kojem pripadaju. Dana 28.5.2017. godine organizovana je kreativna radionica na temu Pijetao bez posla. U sklopu teme djeca su pripremila igrokaz. Nakon što su podijeljenje uloge svako je nacrtao na papir lik koji će igrati. U ovom slučaju to su bili pijetao, pas, sat i tv.

Ela Čolić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole Ćamil Sijarić, kaže da joj je na radionicama zanimljivo i da uvijek nešto novo nauči. Aktivna je članica radionica od drugog susreta te ne može izdvojiti omiljenu jer su joj, kako kaže, sve podjednako drage. Želja joj je da se sistem koji se primjenjuje na radionicama jednog dana primijeni i u formalnom obrazovanju. Kaže da bi tada časovi bili mnogo zanimljiviji.

„Najviše volim da pišem i omiljene su mi radionice u kojima je uključeno pisanje. Najzanimljivije mi je bilo učiti o dijelovima tijela i kad smo pravili Kosturka. Volio bih da to opet radimo. Na radionicama sam upoznao nove drugare Nidala, Amera i uvijek se lijepo družimo.“ – Hamza Selimbegović (7), učenik prvog razreda Osnovne škole Aleksa Šantić

Četverogodišnjoj Aiši se najviše sviđalo kada su pravili cvijeće i snješka od čarapa. Kad poraste željela bi biti policajka ili poštarka. Aiša je izrazito komunikativna i bilo je očito da je miljenica kolektiva.

Rad sa djecom je predivan

Koordinatorica projekta Emina Kahvić ističe da je rad sa djecom predivan, ali i nepredvidiv. Uvijek je potrebno biti spreman na neočekivane stvari, jer su djeca sa kojom se radi na radionicama u fazi odrastanja i upoznavanja svijeta oko sebe.

„Do sad se možemo samo pohvaliti našom dječicom, bez obzira na godine, svi se maksimalno trude pri obavljanju zadataka. Pratimo njihov rad na svakoj radionici i zaista me često inspirišu svojim idejama. Moram priznati da me najviše usrećuje činjenica da je projekat dugogodišnji, jer smo za ova četiri mjeseca postali jedan tim. Svako dijete je steklo nove prijatelje i lijepo je posmatrati tok njihovog razgovora. Slušaju jedni druge, ljubazni su, prijatni i spremni za pomoći“, izjavila je Emina.

Oduševljenje radionicama ne kriju ni roditelji, ističu da im je drago što je pokrenut projekat ove vrste i da su benefiti očiti. Djeca konstruktivno provode tri sata, kroz igru i učenje, a kada dođu kući puni entuzijazma prepričavaju roditeljima o tome šta su novo radili i sa nestrpljenjem čekaju narednu nedjelju i novu temu. Amra Hadžić, mama četverogodišnjeg Nidala, za Akos.ba kaže da njen Nidal redovno dolazi na radionice već dva i po mjeseca te ističe da je prezadovoljna pristupom učiteljica djeci.

„Čula sam da se u naselju organizuju radionice i odlučila da odvedem Saru na jednu od njih. Drago mi je da djeca kreativno provode svoje vrijeme. Sara kroz radionice uči nove stvari, a ja sam zadovoljna jer je i ona zadovoljna. Drago mi je da znati da se ovakve radionice organizuju“, izjavila je Marijana Previšić-Agić za Akos.ba.

Informacije o radionicama:

Mjesto održavanja: Olimpijska 30, Mojmilo – Sarajevo

Termin održavanja: Nedjeljom 13:00 – 16:00

Kontakt osoba: Emina Kahvić; 062 379 332

E-mail: [email protected]

Fb grupa: Odrastimo zajedno

Cijene radionica:

  • Jedan termin – 4,00 KM
  • Mjesečno za jedno dijete – 15,00 KM
  • Mjesečno za dvoje djece – 25,00 KM
  • Mjesečno za troje djece – 30,00 KM

Broj polaznika je ograničen (max. 25).

Za Akos.ba piše: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top