Ekonomija

Privrednicima u BBI banci na raspolaganju 49,5 miliona KM beskamatnih sredstava

Podrška domaćim proizvođačima: Kompanije iz oblasti proizvodnje hrane, metalske industrije i elektro - inžinjeringa potpisale ugovore 

Danas je u prostorijama BBI banke upriličeno svečano potpisivanje novih ugovora sa kompanijama kojima su odobrena finansijska sredstva sa subvencioniranom profitnom maržom iz Linije Kantona Sarajevo. Finansijska sredstva su dodijeljena na osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International (BBI). Riječ je o kompanijama koje dolaze iz oblasti proizvodnje hrane, metalske industrije i elektro-inžinjeringa. 

Ugovore o finansiranju potpisali su: u ime BBI banke Nedžad Gušić, član Uprave za Corporate segment i vlasnici i direktori tri kompanije: Nermin Ademović vlasnik kompanije „ Adana & CO“, Rinan Al-Tawil član Uprave “General Engineering” d.o.o. i Edna i Alija Hasanović, vlasnici  “Mesne industrije Gora”.   

Potpisivanju je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić. On je izrazio zadovoljstvo velikim interesom kompanija kada su ova sredstva u pitanju ocjenjujući čitav projekt velikom podrškom domaćoj  privredi. 

„Beskamatna kreditna linija je program na koji smo u Ministarstvu privrede posebno ponosni i vjerujemo da kroz ovaj način finansiranja direktno utječemo na jačanje industrijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo. Program je dobar, a vjerujem da će se naredne godine dodatno razvijati i ponuditi dodatne pogodnosti privrednicima, što će opet imati direktnog utjecaja na jačanje našeg ukupnog poslovnog ambijenta kroz širenja proizvodnji i otvaranje novih radnih mjesta“, poručio je ministar Delić. 

Današnjim potpisivanjem novih tri ugovora sa subjektima male privrede u Kantonu Sarajevo nastavljena je uspješna realizacija zajedničkog projekta Ministarstva privrede KS i BBI banke po kojem će do kraja januara 2023. godine 49,5 miliona KM kreditnih sredstava uz subvencioniranu profitnu stopu od strane Kantona Sarajevo biti plasirano u razvoj privrede Kantona Sarajevo. 

Ovo je izuzetna prilika za privrednike da realiziraju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih. BBI banka obezbijedila je u ovu svrhu 49,5 miliona KM iz vlastitih izvora, a Ministarstvo privrede KS pokriva troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 84 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju poslovni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. Stimulativna finansijska sredstva namijenjena su subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije i finansiranja za trajna obrtna sredstva“, izjavio je  Nedžad Gušić član Uprave BBI banke dodajući da je BBI banka apsolutni lider na tržištu kada su u pitanju linije subvencija i beskamatnog finansiranja te je pozvao sve zainteresovane da iskoriste priliku da apliciraju za ova sredstva u BBI banci do kraja godine. 

 

Povezani članci