Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Priština: Bošnjaci Kosova obilježavaju svoj dan

Priština: Bošnjaci Kosova obilježavaju svoj dan

Ministar bez portfelja Rasim Demiri je istakao da je bošnjačka zajednica na dobrom putu, ali je podvukao da treba poboljšati životni standard građana kako bi se zaustavila tiha migracija kod svih nevećinskih zajednica  Historija bošnjačke zajednice je historija gradnje mostova koji spajaju ljude, izjavio je danas premijer Kosova Isa Mustafa na svečanoj konferenciji povodom Dana Bošnjaka Kosova, javlja Anadolu Agency.

Na Konferenciji, koju je organizovala Kancelarija za pitanje zajednica pri kabinetu kosovskog premijera, učestvovali su i politički predstavnici Bošnjaka, poslanici Duda Balje, Emilija Redžepi i Ćerim Bajrami, ministar bez portfelja Rasim Demiri, zamjenik ministra za obrazovanje Usmen Baldži, kao i ministar javne administracije Mahir Yagcilar, prestavnici nekoliko ambasada i civilnih udruženja Kosova.

“Svakodnevno Bošnjaci Kosova dokazuju i svjedoče o zajedničkim vrijednostima, generacijsko nasljeđe koje je izgrađeno zajedničkim radom i zalaganjem”, kazao je premijer Mustafa. On je izrazio podršku bošnjačkoj zajednici u obrazovanju, ekonomskim potrebama, kao i očuvanju kulture i identiteta.

Istakao je zalaganje za izgradnju Kosova u kojem će biti svi ravnopravni, bez izuzetaka, za Kosovo u kojem će svi imati jednake mogućnosti izgradnje i prosperiteta.

Ministar bez portfelja Rasim Demiri je istakao da je bošnjačka zajednica na dobrom putu, ali je podvukao da treba poboljšati životni standard građana kako bi se zaustavila tiha migracija kod svih nevećinskih zajednica.

Istovremeno, zamenik ministra obrazovanja Usmen Baldži ocenio je da nevećinske zajednice na Kosovu, među kojima je i bošnjačka, ustavom imaju zagarantovana najveća prava u oblasti obrazovanja.

Osim konferencijom u Pristini, 28. septembar – Dan Bošnjaka Kosova obeležava se nizom manifestacija, dok će se centralna održati večeras u Prizrenu, u prisustvu gostiju s Kosova, BiH i drugih zemalja u regionu.

Za Dan Bošnjaka Kosova izabran je 28. septembar zato što je tog dana 1993. godine vraćeno nacionalno ime Bošnjak i bosanski jezik koji su im bili oduzeti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top