Ekonomija

Pripreme za SBF u Beogradu: Prilika za zajednički izlazak na tržište Bliskog istoka

Nenad Đurđević, direktor sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije, kazao je da je Sarajevo Business Forum prilika i podsticaj za kompanije iz BiH i Srbije za rad na tržištu Bliskog istoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Đurđević je ovo kazao na otvorenju radionice koju su danas zajednički organizovali Bosna Bank International (BBI) i Privredna komora Srbije u Beogradu, a koja ima za cilj da se pripreme projekti za učešće na Sarajevo Business Forumu 2017. godine.

“Smatrali smo da je veoma važno da animiramo, pre svega, vas koji ste ovde, ali ćemo nastaviti s tim i posle sastanka, kako bismo podstakli kompanije da učestvuju na sarajevskom forumu. Ne samo zbog dobrih odnosa koje Privredna komora Srbije ima sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i ne samo zbog toga što želimo da razvijamo najbliže moguće partnerstvo u odnosima Srbije i BiH iz oblasti ekonomije, nego i zato što ovaj poslovni forum može da predstavlja podsticaj za rad na tržištu Bliskog istoka. Već smo imali posetu kompanija iz Saudijske Arabije, posle zajedničkog odlaska Rasima Ljajića, potpredsjednika Vlade Srbije, i Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Mislimo da je to dobra prilika, ne samo za uvezivanje kompanija iz Srbije i BiH, već i mogućnost da se udružite sa kolegama i pokušate da pronađete put na tržište Saudijske Arabije i da privučete investicije u Srbiju i BiH. Nastavićemo da informišemo kolege o programu sarajevskog foruma“, rekao je Đurđević na otvorenju skupa.

Azra Čolić, rukovodilac Odjeljenja BBI VIP Business Club, prisutnima je objasnila šta je cilj i svrha Sarajevo Business Foruma.

“Neka smo vrsta privatne privredne komore u okviru banke. Osnovani smo prije deset godina i postojimo sa idejom da obezbijedimo lokalnim i stranim poslovnim ljudima i kompanijama priliku za poslovne susrete, povezivanje kompanija, njihovih vlasnika i ostvarivanje poslovnih ideja. Ustvari, težimo da naše kompanije i klijenti i partneri s kojima ih povežemo realizuju konkretne poslove i trudimo se da naše kompanije iz male ekonomije izgrade što bolje odnose sa kompanijama iz inostranstva. BiH, kao i sve zemlje regiona, smo jako zainteresirani za privlačenje stranih investicija i to je ideja vodilja koja nas je vodila ka formiranju VIP Business kluba i kasnije Sarajevo Business Foruma. Imamo oko 60 članova, koji vide priliku da kreiraju nove poslovne prilike, te da se prezentuju u inostranstvu, da se steknu strateški poslovni partneri, usavršavanje kadrova i uvid u stanje na stranim tržištima, gdje imamo svoje direktne veze, jer su naši vlasnici tri velike finansijske institucije sa Bliskog istoka“, naglasila je Čolić.

Dodala je da je BBI banka i njen VIP Club zaključila memorandum sa raznim poslovnim udruženjima u Bahreinu, Kini, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Švedskom i regionom Šangaja, te da je današnji susret forma animiranja poslovnih ljudi da svoje ideje i projekte prezentiraju u formi koja je vidljiva investitorima iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji osmi po redu Sarajevo Business Forum održaće se 22. i 23. maja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button