Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Priča iz Viteza: Neka je vječni mir pravom nosiocu evropskih vrijednosti

Priča iz Viteza: Neka je vječni mir pravom nosiocu evropskih vrijednosti

Jučer sam posjetio Stari Vitez. To je staro jezgro grada Viteza oko Ahmedagine džamije (sagrađena 1589) koje je preživjelo 365 dana opsade tokom 1993. i 1994. godine, za vrijeme sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Uglavnom je poznat masakr u Ahmićima, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, u kojem je stradalo 116 stanovnika ovog malog sela nadomak Viteza, ali mnogi ne znaju da se dva dana nakon masakra u Ahmićima dogodio još jedan grozan zločin u pokušaju ekstremista HVO-a da osvoje opkoljeno jezgro starog grada Viteza, koje su držali Bošnjaci. Do dan-danas niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Ono što se desilo tog 18. aprila 1993. neodoljivo podsjeća na bijesni ekstremizam u ratovanju i korištenje oružja koje danas koriste teroristi u Iraku i Siriji. Riječ je o tzv. VBIED-u (vehicle-borne improvised explosive device), tj. improviziranoj auto-bombi ili kamion-bombi napunjenoj razornim eksplozivima! U tim improviziranim bombama na točkovima danas u Siriji i Iraku za volanom su obično militanti samoubice koji raznesu cijele kvartove i u smrt pošalju stotine ljudi. Upravo je takav bio efekt cisterne u Vitezu, koja je eksplodirala i odnijela šest života, uglavnom civila.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top