Poučne priče

Prhka pita s pastom od badema i trešnjama – mirisna ljetna čarolija

Nema ljepšeg mirisa u kuhinji od svježe pečene pite u kojoj se sljubljuju slatko-kisela svježina trešanja i nježna bademova pasta, sve to ušuškano u prhko, puterasto tijesto koje se topi u ustima. Ova pita nije samo desert – to je doživljaj, prava ljetna bajka koju ćete poželjeti dijeliti uz kafu ili limunadu u hladu popodnevne terase.


Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna

  • 125 g hladnog putera (narezanog na kockice)

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 žumance

  • 2–3 kašike hladne vode

  • Prstohvat soli

Za bademovu pastu (frangipane):

  • 100 g mljevenih badema

  • 80 g putera (omekšanog)

  • 80 g šećera

  • 1 jaje

  • 1 kašika brašna

  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije (ili badema)

Trešnje:

  • 300 g očišćenih, bez košpica

  • 1 kašika šećera

  • Sok pola limuna

  • Po želji: malo gustina ako su trešnje posebno sočne


Priprema:

1. Priprema tijesta:

U posudi pomiješajte brašno, so i šećer u prahu. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumance i kašiku po kašiku hladne vode dok se ne formira kompaktno tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

2. Priprema frangipane kreme:

Umutite puter i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaje, vaniliju, mljevene bademe i brašno. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Priprema trešanja:

Pomiješajte očišćene trešnje sa šećerom, limunovim sokom i po želji malo gustina ako želite gušći nadjev.

4. Slaganje:

Razvaljajte tijesto i prebacite ga u kalup za pite (prečnika oko 24–26 cm). Premažite frangipane preko tijesta, pa rasporedite trešnje po vrhu. Po želji pospite listićima badema.

5. Pečenje:

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni, a fil čvrst.


Posluživanje i savjet:

Ostavite da se pita malo ohladi prije rezanja – najbolja je mlaka ili potpuno hladna. Poslužite je s kuglom vanilin sladoleda ili s malo umućene slatke pavlake za potpuni užitak.


Zašto volimo ovu pitu?

Jer spaja tradicionalne okuse s daškom profinjenosti. Trešnje donose svježinu, bademi dubinu okusa, a prhko tijesto onu neodoljivu teksturu koja se jednostavno topi u ustima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button