Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Prestali ste pušiti? Ove namirnice će vam pomoći da izbacite nikotin iz vašeg tijela

Prestali ste pušiti? Ove namirnice će vam pomoći da izbacite nikotin iz vašeg tijela

 Nikotin je hemikalija koja čini da nam je teško ostaviti cigarete i pušenje. Nikotin je jedna od najzaraznijih hemikalija koja je poznata čovjeku, a puši se već stoljećima u cijelom svijetu, piše healthypanda.net.

 Nikotin je stimulans koji može blokirati nervne i mišićne ćelije i onemogućiti njihovo pravilno funkcioniranje. Fabrike duhana proizvode nikotin koji može podići krvni pritisak i može čak povećati rizik od moždanog udara.

Ove namirnice će vam pomoći da se jednom za sva vremena riješite ove napasti i da je izbacite iz vašeg života.

1. Brokula

Brokula sadrži visoke razine vitamina B5 i C. B vitamini su odgovorni za regulisanje mnogih važnih procesa u organizmu. Nedostatak ovog vitamina može značiti da vaše tijelo ne reaguje optimalno. Jedenjem brokula obnavljate razine vitamina C i održavate vaš metabolizam dok istovremeno čuvate vaša pluća od toksina. Brokula sadrži gen Nrf2 koji štiti plućne ćelije od napada.

2. Narandže

Narandže su moćni agrumi u borbi protiv nikotina koji oštećuje razine vitamina C u našem tijelu. Konzumiranje narandže koja je puna vitamina C dovodi do smanjenja stresa i anksioznosti koja je uzrokovana nedostatkom nikotina u našem tijelu.

3. Špinat

Špinat sadrži folnu kiselinu i vitamin B9 za koje je poznato da uklanja nikotin iz tijela. Nikotin može prekinuti normalne obrasce spavanja i pušači često pate od nedostatka sna upravo zbog nikotina. Folna kiselina je veoma bitna u pokušaju borbe protiv simptoma koji su uzrokovani povlačenjem nikotina iz tijela i igra vitalnu ulogu unutar našeg mentalnog i emocionalnog zdravlja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

4. Đumbir

Đumbir nam može pomoći da se riješimo mnogih neželjenih simptoma koji su uzrokovani pušenjem i nikotinom. Za puni efekat, trebali bismo konzumirati sirovi đumbir kako bismo ublažili želju za nikotinom, održali zdrav gubitak težine i smanjili toksine u krvotoku koji su uzrokovani nikotinom.

5. Brusnice

Kiselina u brusnicama pomaže u bržem ispiranju nikotina iz krvotoka. Nikotin povisuje razinu šećera u krvi kao i brusnice, tako da zamjenjuju cigarete i mogu zaustaviti želju za novom dozom nikotina.

6. Limun

Limun je još jedno moćno oružje u borbi protiv nikotina. Ako ispušite cigaretu, nikotin će se zadržati u vašem tijelu sljedeća 3 dana. Limun, limunska kiselina i vitamin C će ubrzati borbu protiv neželjenih simptoma nikotina i pušenja.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top