Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BH Telecom spreman za 4G, ali država koči

BH Telecom spreman za 4G, ali država koči

BH Telecom bilježi rast nakon devet godina pada profita, a njegov direktor ukazuje na probleme sa digitalizacijom u BiH.

Direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović je izjavio za Al Jazeeru da je ta kompanija u potpunosti spremna za implementaciju 4G mreže, međutim prepreku predstavljaju državni organi zbog problema sa digitalizacijom u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo potpuno spremni za implementaciju 4G mreže. Država nam još nije to omogućila zbog priče o digitalizaciji i dodjeli frekvencija. I onog trenutka kada država bude spremna, BH Telecom je potpuno spreman za izgradnju 4G mreže na ovom području”, poručio je Zaimović.

Ranije je objavljeno da je BH Telecom, nakon devet godina pada profita, počeo bilježiti rast i tako se vratio na lidersku poziciju u državi.

Godinu 2015. BH Telecom završio je u plusu, uz bruto dobit od gotovo 46 miliona eura, što je za 818.000 eura više nego godinu ranije.

EBITDA, odnosno profit prije kamata, poreza i amortizacije, skočio je na 107,3 miliona eura, što je za 3,8 miliona više nego u 2014.

Milioni korisnika

Samim tim, prvi put od 2006, koja je za BH Telecom bila zlatna godina, povećana je i vrijednost kompanije za 26,6 miliona eura.

Prošlu godinu BH Telecom je završio sa gotovo 2,3 miliona korisnika.

Regulatorna agencija za komunikacije tražila je od telekomunikacijskih operatera u BiH da snize cijene svojih usluga, a Zaimović je pojasnio da je regulator iznio niz prijedloga koji trebaju definirati kako bi se operateri na tržištu BiH trebali ponašati.

Direktor BH Telecoma je ocijenio da u tom prijedlogu ima niz mjera koje su prihvatljive i koje trebaju da idu u korist korisnika, ali i da bi neke mjere mogle ugroziti neke od operatera na tržištu i generalno narušiti tržište telekomunikacija.

“Šta će regulator odrediti, šta ćemo od tih mjera morati provesti još ne znam, ali koje god mjere odredi, mi smo dužni ponašati se prema tome. Mislim da sve one mjere koje su saopštene u javnosti neće biti provedene, jer će time ovi najslabiji biti toliko ugroženi da će poslovati sa gubitkom. BH Telecom će tada izgubiti dio prihoda, ali ne bi bio poljuljan kao što bi bili neki drugi faktori na tržištu”.

Nove usluge

Zaimović je napomenuo da je BH Telecom, kao i svi drugi operateri u svijetu, ostvario određeni pad prihoda zbog servisa kao što su Viber, Skype, i WhatsApp.

“Što se tiče novih tehnologija, takozvanih OTT tehnologija, one su dovele neminovno do pada prihoda u svim tehnologijama. Mi samo po osnovu roaminga imamo pad prihoda od 15-ak miliona maraka u prošloj godini, i naravno imamo pad prihoda po korisniku i u klasičnim uslugama, i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji”.

Zaimović je dodao da BH Telecom nudi različite opcije dokupa ili korištenja mobilnog interneta, te taj operater nastoji novim uslugama i ulaskom na nova tržišta nadomjestiti gubitak prihoda koje sa sobom neminovno nose OTT tehnologije.

BH Telecom ima set planova za 2016. godinu, koji bi trebali da anuliraju pad prihoda do kojeg je došlo upravo zbog OTT tehnologija, rekao je Zaimović za Al Jazeeru, bez otkrivanja detalja.

Godina 2015. bila je teška za BH Telecom jer je samo u toj godini kompanija dva puta promijenila menadžment. Uprkos tome, kako je ranije izjavio Zaimović, postignut je uspjeh.

“Zbog pada telekomunikacijskog tržišta u svijetu, zahvaljujući ili zbog tehnologija koje koriste, i pada prihoda po korisniku, mi smo odlučili da puno racionalnije upravljamo troškovima i ono što jeste ključni razlog zato što imamo najbolji rezultat u ovom sektoru i ponovo vjerovatno u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Zaimović.

BH Telecom nalazi se u 90-postotnom državnom vlasništvu. Godine 2006, kako se procjenjuje, ova kompanija vrijedila je 933 miliona eura.

No sa svim turbulencijama na tržištu telekomunikacija i novih tehnologija i aplikacija koje koriste njeni klijenti, vrijednost kompanije pala je na 724 miliona eura.

Mnogi zagovaraju njenu privatizaciju, no u Telecomu tvrde da bi to bilo pogrešno, jer od 2006. do 2014. godine po osnovu raznih poreza, donacija, doprinosa i isplate dividende kompanija je državi i društvu uplatila milijardu eura. Nešto, što bi, kako tvrde u kompaniji, novi vlasnik teško mogao dostići.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top