Kulinarstvo

Preporuka za iftar: Rižoto sa piletinom i fetom

U nastavku slijedi recept Rižoto sa piletinom i fetom, kao naša preporuka za iftar.

Sastojci:
500ml pilećeg temeljca
375g riže
225g buranije, isjeckane
2 kašike svježeg kopra ili bosiljka, isjeckanog
malo bibera
450g pilećih prsa, na komadiće
korica i sok od 1/2 limuna
250g feta sira, izlomljeno
1/2kg cherry paradajza
dodatni svježi kopar ili bosiljak (za aranžiranje)

Priprema:
rizotoZagrijte rernu na 200°C. Podmažite puterom vatrostalnu posudu.
U njoj pomiješajte rižu, buraniju, kopar i biber. Na to dodajte piletinu. U lonac sipajte pileći temeljac i 125ml vode i ostavite da proključa. Sklonite sa vatre i u to dodajte sok od limuna i narendanu limunovu koricu. Time prelijte sadržaj u vatrostalnoj zdjeli.
Pokrijte posudu folijom i pecite 25 minuta. Otkrijte, dodajte paradajz i feta sir, ponovo pokrijte i vratite u rernu na 5 minuta.
Ukoliko želite, prije posluživanja, pospite sa još malo kopra.

Savjet:
Za pikantniji rižoto, zamijenite buraniju šparogama, a uz paradajz dodajte i dimljene ljute paprike u prahu i masline.

Priprema
10 min
Kuhanje
3 min
Serviranja
4 porcije

Povezani članci

Back to top button