Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Preporuka naučnika Univeriteta u Cincinatiju: Čekati 18 mjeseci do naredne trudnoće

Preporuka naučnika Univeriteta u Cincinatiju: Čekati 18 mjeseci do naredne trudnoće

Naučnici sa Univeriteta u Cincinatiju izvršili studiju na 450 hiljada beba o povezanosti pauze između dvije trudnoće i preranom rođenju

  Naučnici sa Univeziteta u Cincinatiju preporučuju da se između dvije trudnoće napravi razmak od najmanje 18 mjeseci, javljla Anadolu Agency.

Studija o povezanosti vremenskog razmaka između dvije trudnoće i preranog rađanja izvrešena je na 450 hiljada djece. Naučnici su ovu studiju provodili šest godina. 

Rezultati su pokazali da žene koje naprave 12 mjeseci razmaka između dvije trudnoće imaju 53,3 posto šasne da se porode prije terimina. S druge strane žene koje su napravile pauzu od 18 mjeseci između tudnoća imale su 23,1 posto šanse za prijevremeni porod. 

Naučnici sa Univerziteta u Cincinatiju su mišljenja da je prijevremeno rađanje odgovorno za oko 75 posto svih komplikacija kod beba. Istakli su podatak da se godišnje prijevreno rodi 15 miliona beba, a da tek milion beba ostane živo.

 

anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top