Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Premijera u Općini Novi Grad: Decembar 1992. – film o 75 poginulih sarajevskih boraca

Premijera u Općini Novi Grad: Decembar 1992. – film o 75 poginulih sarajevskih boraca

Dokumentarni film “Decembar 1992.”, čija premijera će biti 28. februara, posvećen je 75-orici poginulih boraca koji su živote dali u decembru 1992. godine i obrađuje najveće sarajevske bitke.

U filmu je ispričana priča o svakom od njih uz autentične snimke iz tog perioda.

Kako je kazao za Fenu producent filma Samir Petrović, mjesto dešavanja u filmu je brdo Žuč kao i bitke za oslobođenje i odbranu platoa brda Žuč.

– Ovaj film je posvećen svim braniteljima Sarajeva u znak sjećanja na herojsku borbu za opstanak države BiH. U najvećim sarajevskim bitkama u širem području Brda Žuč, po nezvaničnim podacima, braneći Sarajevo svoj život je dalo na stotine branitelja, a preko 1.000 njih je teže i lakše ranjeno – kazao je Petrović.

U dokumentarnom filmu svaki od ovih 75 boraca je posebno “obrađen”, govori se o svakom poginulom borcu ponaosob, koliko su imali godina, kad su pristupili Armiji BiH, gdje su boginuli, pod kakvim okolnostima i od čega.

Cilj dokumentarnog filma “Decembar 1992.”, ističe Petrović, jeste sačuvati od zaborava najsvjetlije stranice historije BiH, da budućim generacijama bar djelimično prikažu kako je to “četvrta vojna sila u Evropi udarila na Sarajevo i BiH, te kako su zločinci sa brda iznad grada pobili preko 15 hiljada stanovnika Sarajeva od čega je bilo 1.500 djece”.

– Poseban značaj ovoj priči daje činjenica da je Sarajevo u ovim bitkama odbranjeno – rekao je Petrović.

Naglasio je da je film autentičan, te da se unijelo mnogo emocija i truda u snimanje dokumentarca.

Fena

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top