Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Predsjedavajući Vijeća ministara u posjeti Bošnjacima Minhena

Predsjedavajući Vijeća ministara u posjeti Bošnjacima Minhena

U toku svog boravka u Minhenu povodom 55. međunarodne konferencije o sigurnosti Denis Zvizdić, presjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, posjetio je u nedjelju, 17. februara 2019. godine, džemat „Fedžr“. Posjeti se pridružila i generalna konzulica Ruzmira Tihić Kadrić.

Ovom prilikom su predsjedavjući Vijeća ministara Zvizdić i generalna konzulica Tihić Kadrić obišli prostorije džemata „Fedžr“ u kojima se realizira vjerska poduka, kao i prostorije u kojima se uz podršku „Hilfe von Mensch zu Mensch e. V.“  od ove godine odvija nastava na bosanskome jeziku. U znak dobrodošlice učenici su za uvažene goste pripremili recitaciju „Sa strancem o Bosni“ i na taj način prezentirali svoje jezičke sposobnosti na bosanskome jeziku. Predsjedavajući Vijeća ministara je pokazao interesovanje za rad učenika i poželio im uspjeh u daljnjem učenju.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bayern Izet ef. Bibić pozdravio je prisutne džematlije i počasne goste a potom zahvalio gospodinu Zvizdiću i gospođi Tihić Kadrić što su uprkos mnogobrojnim obavezama odvojili vrijeme i posjetili džemat „Fedžr“. Istaknuo je da je počašćen njihovom posjetom jer je to važan događaj za Bošnjake Minhena a ujedno i jasan pokazatelj da se njihov rad cijeni od strane bh. državnih dužnosnika. Ef. Bibić je zatim pozvao gospodina Zvizdića da se obrati prisutnima.

U svom obraćanju predsjedavjući Vijeća ministara Zvizdić informisao je prisutne o stanju u BiH i značajnim pomacima u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koji su rezultat brojnih reformskih aktivnosti Vijeća ministara. Iskazao je zadovoljstvo ekonomskom revitalizacijom BiH, rastom BDP, povećanim brojem stranih ulaganja u BiH, povećanom stopom izvoza u odnosu na stopu uvoza, kao i kontinuiranim rastom i jačanjem pojedinih sektora. Istaknuo je da su u BiH zadnjih godina poduzete značanje siguronosne mjere i da se BiH može okarakerisati kao zemlja sigurnog ulaganja. Govorio je o sektorima koji imaju potencijal daljeg razvoja kao što su sektori turizma, IT, prehrabmene, metalne i drvne industrije. Pozvao je prisutne da investiraju u BiH i tako budu dio priče o uspješnoj i boljoj BiH.

Naglasio je da je od velikog značaja održavanje veze dijaspore s BiH – kroz raznorazne posjete, učešće u izborima i investicije u njen razvoj. Pritom je istaknuo da je jedna od ključnih stvari vezivanje novih generacija koje se rađaju u dijaspori sa BiH, odnosno razvijanje ljubavi prema BiH.

Nakon obraćanja uslijedilo je ugodno druženje i razgovor prisutnih s gospodinom Zvizdićem te fotografisanje s najmlađim članovima džemata.

Pripremila: Amela Melkić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top