Zanimljivosti

Hrvatska: Penzioner izrađuje minijature koje stanu na dlan

Prva figurica bicikla koju sam napravio bila je sasvim presvučena folijom, a kasnije su predmeti postajali sve bolji. Kad sam figuricu stavio na radni stol, kolegica me zamolila da i njoj napravim jednu i tako je sve krenulo, priča 75-godišnji Drago.

 Minijatura koja stane na dlan, izrađena od samo jednog komada žice, specijalnost je penzionera Drage iz Dubrave u Zagrebu koji je ovu tehniku izrade predmeta od žice osmislio i usavršio sam kako bi njome kratio penzionerske dane, javlja Anadolu Agency (AA).

S toplijim danima i prvim znakovima ranog proljeća na Zakmardijeve stube koje vode prema zagrebačkom Gornjem Gradu stigao je i umirovljenik Drago (75) iz Dubrave čija je vještina, ako se pogleda jednostavnost alatki koje koristi, zapanjujuća.

No, nije vještina presudna, nego likovni osjećaj kojeg je Drago davno otkrio u sebi, ali kako ga je život odveo drugim putevima, odlučio je tom talentu dati oduška u penziji.

Pored sebe na zidu ima samo dvoja kliješa, dvije inačice tzv. špicangi, kliješta špicastog vrha, i jedne obične makaze. Najčešći predmeti koje izrađuje su sve vrste bicikala: muški, ženski, dječji, ali radi i jedrilice, aviončiće i bolide za koje ipak treba nešto više vremena i materijala, pa ih je teško naplatiti.

Na ideju je došao davno, još dok je bio zaposlenik u jednoj robnoj kući u Zagrebu u kojoj se tpkom njegovog radnog staža dogodilo nekoliko adaptacija, kada je otkrio da električari odbacuju puno kraćih komada bakrene žice sa izolacijom, folijom u bojama.

„Prva figurica bicikla koju sam napravio bila je sasvim presvučena folijom, a kasnije su predmeti postajali sve bolji. Kad sam figuricu stavio na radni stol, kolegica me zamolila da i njoj napravim jednu i tako je sve krenulo“, priča Drago.

Figuricu bicikla počinje izrađivati od osovine točkova, a sve završava na naslonu. U određene dijelove, kao što su sjedalo,  točkovi i upravljač, koji su i u stvarnosti obložene gumom, kožom ili plastikom, dodaje izolaciju ili foliju u bojama. Detalji su toliko jasni, da izrađuje i oba svjetla, prednju košaricu te stopala pedala.

Ne računajući pripreme koje uključuju nabavku žice i skidanje izolacije, za izradu jednog minibicikla treba mu oko pola sata, tako da je cijena gotovog proizvoda pet eura.

Penzija mu je dostatna za život, tako da ovo više doživljava kao hobi, pa u centar grada dođe izrađivati i nuditi figurice prolaznicima na sat vremena, samo kad je lijepo vrijeme.

Dragine rukotvorine kupuju slučajni prolaznici po Zakmardijevim stubama, nekad građani Zagreba, a ponekad turisti iz svih dijelova svijeta koji idu posjetiti Crkvu sv. Marka i Gornji grad. Figurice su mu već otišle u razne zemlje Azije, kaže Drago.

Cijela njegova pokretna radionica stane u  torbicu, tako da čim osjeti da se sunce počelo spuštati na zapad ili dobije poziv od kuće, Drago pokupi svoje figurice i spušta se do tramvaja na Trgu bana Jelačića prema Dubravi.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button