Brak i porodicaU Fokusu

Pravi muškarac vs. prava žena

Muškarac traži ženu koja ga cijeni. Poštuje. Bodri. Ne gnjavi i ne traži pažnju i potvrdu svako malo kako je najbolja, najljepša i pažnju na kvadrat. Nema te osobe koja vam može pokloniti onoliko pažnje koliko je vi možete tražiti ili trebati. Pomirite se s tim. Zato imate sebe.

Muškarac traži ženu koja ga ne ismijava i ne kritikuje pred drugima. Muškarac traži ženu koja ga poštuje i vodi brigu o njemu. Muškarac traži ženu koja ponekad dopusti da bude u pravu čak i kad to nije. Ženu koja neće stalno spominjati njegovu majku kao glavnog krivca što je on “ispao” takav. I ženu koja će poštovati njegovu majku. Njegova majka za njega je njegov ponos i snaga. I vi ste ili ćete biti nečije majke. Muškarac želi ženu koja mu neće stalno podvlačiti njegove propuste i greške.

Muškarci traže od žena ono što i mi tražimo od njih: pažnju, ljubav i razumijevanje. Muškarac želi ženu koja je dostojanstvena i čestita. Od nje on biva siguran i takva ga plijeni.

Pravi muškarac. Ali zapamtite: nema tog muškarca koji će vas cijeniti ili voljeti ako on to ne želi. To samo znači jedno. To nije vaš pravi muškarac. Niti je vaš. Niti je pravi.

Vaša pažnja mijenja muškarca, vaša ljubav će preobraziti njegov duh. Pravog muškarca.

Ako poklanjate ljubav, pažnju i poštivanje muškarcu koji to ne cijeni, ako ga to čini još više oholim i otresitim prema vama, provjerite je li doista riječ o pravom muškarcu ili kukavici koja liječi frustracije na vama i nije u stanju uzvratiti ljubav. Ako je tako,  niti je muškarac, niti je pravi.

Pravi muškarac, vaš muškarac cijeni ljubav i pažnju, na sebi svojstven način. Ako želite da vas vole, volite ih. Pravi muškarac će cijeniti sve ono što vi njemu dajete. Ako ne cijeni – ne možete to promijeniti. Možete promijeniti samo sebe. Onda vaš muškarac možda nije pravi muškarac jer pravi muškarac poštuje ženu koja poštuje njega. Provjerite da li svom muškarcu  iskazujete poštovanje, ako je pravi muškarac, uzvratit će poštovanjem. Ako nije – ne možete vi nekoga preodgojiti ko nema u sebi odgoja.

Nije vaš posao da ga odgajate, vaš posao je da volite njegove vrline i mane kao što bi i on trebao da voli vaše vrline i mane. Dajite i tražite njegovu pažnju i ljubav. Recite mu šta očekujete od njega, također zatražite povratnu informaciju šta on očekuje od vas. Nemojte samo da to bude  previše očekivanja.  Prevelika očekivanja frustriraju. Vi ne želite frustriranog muškarca pored sebe, vi vjerovatno želite muškarca koji vjeruje u svoje sposobnosti. To će biti ako bude imao vašu podršku i ako ga vi budete ohrabrivale. Ako odlučite da je baš on za vas pravi, volite ga i cijenite sa njegovim nedostacima. Kako god, muškarac kojeg volite i koji je vaš pravi muškarac, makar imao mana napretek, uvijek će željeti da budete uz njega. I dat će vam to jasno do znanja.

Piše: Alma Taletović

Dio iz knjige Sretna žena

Alma Taletović, profesorica, književnica, motivatorica, bavi se osnaživanjem  žene Bošnjakinje. Autorica tri knjige Smiraj duše, Sretni ljudi i Sretna žena. Prema kritičarima i mnogima koji prate njen rad, njene knjige su pravo osvježenje na prostorima Bosne i Hercegovine, predstavljaju spoj vjere, popularne psihologije i nauke. Njena knjiga Sretna žena ruši rekorde čitanosti , prvi tiraž je rasprodan u manje od mjesec dana. Autorica vodi fb-  stranicu Smiraj duše –  Alma Taletović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button