Ekonomija

Prave ambalažu za Ferrero Rocher i Nestle, a uskoro šire kapacitete

U ovoj kompaniji trenutno radi oko 50 radnika koji proizvode limenu ambalažu za svjetski poznatne brendove. Kompletna proizvodnja izvozi se na evropsko tržište.

– Proizvodimo ambalažu za poznate kompanije i proizvode: Ferrero Rocher, Nestle itd – rekao je poslovođa Adis Hasanić, dodajući da je ovo jedina kompanija u BiH koja proizvodi ovakve limene kutije.

Za posao se radnici osposobljavaju u firmi, jer odgovarajuća zanimanja nije lako pronaći na domaćem tržištu rada. Firma vrši prekvalifikaciju svih radnika koji žele da nauče posao i da se ovdje zaposle.

U kupovinu zemljišta, izgradnju hale i nabavku mašina, dosada je uloženo oko milion eura.Investitori su supružnici iz Elzina i Edin Kukavica, koji su prije 15 godina u Njemačkoj osnovali firmu koja limenu ambalažu uvozi iz Kine, gdje za njih radi oko 700 ljudi. Nedavno su se odlučili da pokrenu proizvodnju i u BiH i tako je otvorena tvornica u Maglaju.

– Na početku smo imali pomoć od UNDP-a koji nam je pomogao za jednu automatsku liniju koju smo kupili u vrijednosti od oko 40.000 eura. Oni su nam pomogli jer smo kao dijaspora došli u BiH da pokrenemo nešto, da otvorimo radna mjesta. Sada radimo s USAID-om koji također hoće da nam izađe u susret s nekim sredstvima, da nam pomognu, da ovdje još više naroda možemo zaposliti – rekao je Edin Kukavica za TV Liberty.

U maglajskom pogonu proizvodi se 5 posto ambalaže koju vlasnici distribuiraju na evropskom tržištu.

BiznisInfo

Povezani članci

Back to top button