Umjetnost

Poziv autorima za Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival

  Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama, za učešće na prvom Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu, AJB DOC, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. godine.

AJB DOC, kao rezultat dugogodišnjeg iskustva televizije Al Jazeere Balkans u radu s produkcijom, akvizicijom i emitiranjem dokumentarnih filmova, ima za cilj afirmirati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti, s posebnim naglaskom na filmove namijenjene televizijskom emitiranju.

Od prispjelih prijava za zvaničnu takmičarsku selekciju AJB DOC-a bit će odabrano 15 dokumentarnih filmova, dok će u netakmičarskoj selekciji “Last Minute Cinema” biti prikazano pet filmova koji su imali zapažen uspjeh na afirmiranim regionalnim i evropskim festivalima.

Prvi rok za prijavu je 10. maj 2018. a drugi krug prijava će biti završen 30. maja 2018.

Na web stranici www.ajbdoc.ba mogu se naći svi detalji vezani za prijave i uvjete. Jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Prijaviti se mogu produkcije i autori bez ograničenja zemlje porijekla.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC-a bit će predstavljena u augustu 2018.

AJB DOC na prvom izdanju dodijelit će tri nagrade. Internacionalni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za “Nagradu publike”.

Svi filmovi predstavljeni u programu AJB DOC-a će biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

U okviru AJB DOC-a, i u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, predstavnike nezavisnih produkcijskih kuća i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i poticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi za Al Jazeera Media Network, kao i druge TV kuće.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button
internal_server_error<![CDATA[WordPress &rsaquo; Error]]> 500