Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Pozitivni načini da drugim ljudima ukažete na grijeh

Pozitivni načini da drugim ljudima ukažete na grijeh

Ispravljanje nekoga kada radi neki grijeh predstavlja stvar vještine i umjetnosti. To je oblik obučavanja i upućivanja na islam. Moramo shvatiti da svi ljudi, uključujući i nas same, griješe. Ono što čini da grijeh bude dobra stvar, jeste da kroz njihovo ispravljanje na pozitivan način koji neće nikoga uvrijediti, pozitivno utičemo na živote drugih ljudi. Kada smo ispravili grijeh drugog čovjeka, mi smo ga naučili pravilnom načinu.

Poslanik a.s. je poznat po načinu na koji je ispravljao grijehe ljudi. On ih nikada nije sramotio. Uvijek bi pomagao svima koji su griješili, te bi ih učio kako da na ispravan način obavljaju stvari.

Kao muslimani, imamo obavezu da učimo druge i naređujemo činjenje dobra. Koliko god smo ohrabreni da učimo druge o islamu i održavamo dobre odnose, imamo i obavezu da ispravljamo druge kada su na pogrešnom putu. To ne znači da je neko superioran u odnosu na drugu osobu. To ne znači da ste manje musliman ako vas neko ispravi i kaže vam da ste nešto pogrešno učinili. To znači da smo ujedinjeni kao ummet, te da je to naše osiguranje sa kojim ćemo izvući ono najbolje u nama.

Kako ispraviti ljude na negativan način?

• Glasno pričanje ili uključivanje drugih ljudi kada nekoga ispravljate.
• Odbijanje da saslušamo njihovo gledište ili izgovor.
• Distanciranje od osobe koja je zgriješila.
• Govoriti o nekome trećem, ili navoditi nečije greške kao primjer, čak i kada je to stvar prošlosti.
• Ispravljanje grijeha samo da bi pokazali svoje znanje.

Poznato je da Poslanik a.s. nikada nije nekoga doveo u neugodu ili nekoga sramno ukorio. Uvijek je bio nježan, ali istovremeno i brz u ispravljanju. To je bilo efikasno i tako bi izvlačio ono najbolje iz svojih ashaba.
Kad god vidimo da neko čini grijeh, imamo dužnost da ih ispravimo i da ih na pozitivan način uputimo na odgovor, naravno, ako i mi sami znamo odgovor.

Kako ćemo ispraviti ljude bez da ih uvrijedimo?

Ispravite ih na miran i nježan način
Sramota je za svakoga, pa čak i malo dijete, ako njihove greške budu javno prikazane. Umjesto podizanja svog glasa i privlačenja pažnje drugih ljudi, odvojite se u stranu i razgovarajte sa njim ili njom na miran i prijateljski način.
Prvo postavljajte pitanja
Možda ne znamo razlog iza djela druge osobe. Prije što nekoga ukorite, pokušajte saznati da li ima valjan razlog za to što su učinili. Razlog ne može ukloniti grijeh ili štetu, ali će vam omogućiti da znate da li je grijeh svjesno učinjen.

Niko nije savršen

Svi griješimo. Kao takvi, bilo bi nepošteno odbaciti nekoga zbog grijeha koje su napravili u prošlosti. Kao muslimani, treba da se zbližavamo, a ne distanciramo.

Sve što je u prošlosti treba da ostane u prošlosti

Izvlačenje i spominjanje nečijih grijeha iz prošlosti će ih osramotiti. Jednom kada ostanu u prošlosti ili budu ispravljeni, pustite ih.

Poniznost

Nemojte ispravljati greške druge osobe zato što želite pokazati da ste superiorniji u znanju u odnosu na tu osobu. Musliman ne smije da se šepuri i da bude hvalisav.

Grijeh i greške su dio ljudske prirode, i ako ništa drugo, ukazuju na to da na njih niko nije imun. Kao muslimani, naša je dužnost da ohrabrujemo druge da čine sve ono što je dobro, te da zabranjujemo sve što je zlo. Podsticanje na sve ono što je dobro će nam omogućiti da budemo pozitivni i da na pravilan način utičemo da druge.

Izvor: iiph.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top