Vijesti iz zemlje

Povodom Dana bijelih traka: Projekcija filma “DNK dostojanstva” u gradovima širom Švicarske

U povodu obilježavanja Dana bijelih traka, dana sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, ove godine će u nekoliko švicarskih gradova biti održana projekcija filma "DNK dostojanstva", švicarskog reditelja Jana Baumgartnera.

U znak sjećanja Projekcija filmova biće održana dan uoči i na Dan bijelih traka (30. i 31. maja) u Sionu, Ženevi, Ticinu i Lozani.

“DNK dostojanstva” je snažan film koji nas vodi kroz ratno razdoblje devedesetih u Bosni i Hercegovini, obilježeno velikim gubicima i patnjom. Film istražuje priče nestalih osoba tokom sukoba, čiji su ostaci zauvijek izgubljeni. U fokusu su napori forenzičkih antropologa i arheologa da pruže zatvaranje i dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama. Svaki kostur koji izranja iz masovnih grobnica predstavlja život koji zaslužuje priznanje i sjećanje. Hoće li uspjeti vratiti identitet tim ljudima i pružiti im posljednje počivalište za uspomene i tugu?

Projekcije filma “DNK dostojanstva” imaju poseban značaj u kontekstu komemoracije Dana bijelih traka u Prijedoru. Ove projekcije su, kako navode, prilika da se zajednički oda počast žrtvama, ojača svijest o njihovoj patnji i važnosti borbe za istinu i pravdu. Također, ove projekcije promovišu sjećanje, pomirenje i podršku borbi za istinu i pomirenje u Prijedoru.

akos.ba

 
 
 
 
 

Povezani članci