DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Pouke iz života u izolaciji

U fenomenalnoj knjizi “Sedam navika visoko učinkovitih ljudi’, Stephen Covey navodi kao naviku 2 “Počnite od zamišljenog svršetka”. On kaže: “Ako se svjesno ne potrudite da vizualizirate ko ste i što želite u životu, onda automatski dozvoljavate drugim ljudima i okolnostima da oblikuju vas i vaš život “.

Za islambosna.ba napisao Ali Hammuda

Dakle, shodno tome, vrijedi se podsjetiti da će se naša izolacija okončati, ljudi će se vratiti životnim rutinama i život će se nastaviti kao i uvijek. Razlika je u tome da oni koji će izaći kroz svoja vrata će se jako razlikovati po tome šta su postigli.

Pojedini će izaći nakon što su završili neki koristan kurs, pojedini nakon što su pročitali desetak knjiga, neki su pet puta proučili cijeli Kur’an, dok su drugi iskoristili ovu priliku za dubinsko ispitivanje svoje svijesti sve dok nisu pronašli svoju životnu viziju.

Nasuprot tome, drugi će se pojaviti s potpuno drugačijim nizom postignuća; neki su pogledali 50 filmova, drugi su pregledali 200 profila na društvenim mrežama, dok su drugi odigrali više igara nego u svim prethodnim godinama zajedno.

Čudno je da su ishodi toliko različiti iako smo svi koristili potpuno isti resurs-Slobodno vrijeme.

Međutim, ishodi su različiti jer korisnici ovog izvora su različiti po svom imanu, inteligenciji i životnim težnjama.

Hasan el- Basri je kazao:

يا ابنَ آدم إِنَّمَا أَنْتَ أَيَّامٌ، فَإِذا ذَهَبَ يَومٌ ذَهَبَ بَعْضُكَ

O sine Ademov! Ti nisi ništa drugo do skup dana. Kada prođe jedan dan prođe i dio tebe.

Još smo na početku ovog putovanja, odluke se još uvijek mogu donijeti, zato izaberite mudro svoje mjesto. Počnite od zamišljenog svršetka.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button