Poučne pričeU Fokusu

Poučna priča: Povratak Gospodaru

Već duže vreme razmišljam napisati i objaviti priču koja je bila inicijalna kapisla i prekretnica u mom životu, uputa od dragog Allaha i jedan od kerameta u našoj prelijepoj vjeri. Evo došao je baš taj trenutak.

To je bilo davne 2004 godine, u Novom Pazaru. Stanovao sam, kao većina studenata, privatno. Soba, čije slike i dan danas pamtim i nikada ne prestaju da blede, zauvek će ostati upamćena, jer je odisala jednom mirnoćom i prijatnošću. Ezani sa munara su pozivali na namaz, ali ja sam tada bio nemaran u izvršavanju vjerskih obaveza, koje nam je Uzvišeni Gospodar propisao, isključivo za naše dobro. Naravno ezani su učili, dani prolazili i odlazili, sve dok jedne večeri nisam zaspao, ne očekujući da jutro menja sve.

Probudio sam se iznenada, mnogo ranije nego uobičajeno i jedino sam se stigao zapitati : ,,Zašto?”.. i u tom trenutku zaučio se sabahski ezan sa najbliže munare. Pomislio sam da je slučajnost probuditi se dve, tri sekunde pred jutarnji poziv na molitvu i okrenuo sam se i nastavio spavati.

Taj dan je protekao i ne razmišljajući o jutarnjem buđenju. Navečer sam zaspao i opet neočekivano buđenje, dve, tri sekunde su prošle, začuo se sabahski ezan. ,,Ma ovo je opet slučajno”- govorio sam sebi i okrenuo se na drugu stranu jastuka. Vallahi se nisam toga dana opterećivao tim što me je zadesilo i ne razmišljajući o tome, naredno veče zaspao. I gle opet, čudo. Treće jutro se budim iznenada, rano i govorim sebi: “Neće valjda opet ezan?”. Sekunda, dve, ezan se začuo. Sav se naježim kad na ovo pomislim, kao i sada dok pišem. Shvatio sam da vise nije slučajnost. Da je ovo i vise od puke koincidencije. Svestan da me Allah poziva na namaz, poziva na spas. Pozivi na namaz i buđenje tik pred sabahski ezan trajali su sedam dana.

Možda će nekome zvučati nestvarno, ali ovo je istinu koju sam doživeo. Vidno uplašen, ali ponovo sretan, jer sam nekim dobrom zaslužio kod Dragog Allaha da me uputi, i to na način koji se graniči sa stvarnošću, a opet u skladu sa realnošću. Moja intencija i donekle inspiracija, za ovim proizilazi iz Kur’anskih imperativa i emaneta koje svi nosimo i za koje ćemo svi biti pitani.

Draga braćo i sestre, nema nam spasa, niti pomoći, osim kod Dragog Boga, vratimo se Njemu.

Piše: Enis Rahmani

Akos.ba

Povezani članci