Poučne priče

Poučna priča o Sibavejhu: Kada te jedna greška učini imamom ummeta

Koliko često se ljutimo na sebe kada napravimo neku grešku u životu, i uistinu, koliko puta nas neki poraz obeshrabri…

Ali opet, kako smo malo svjesni da upravu te greške oblikuju naš život i daju mu pravac. Božija odredba je stvarno iznenađujuća, kad vidimo da neki neuspjeh iz prošlosti bude razlog trijumfa u budućnosti.

Ovo je priča o tome kako je jedna greška čovjeka učinila jednim od imama ovog Ummeta. Njegovo ime je Amr ibn Usman ibn Qinbar, porijeklom je iz Perzije. Živio je u Basri, Irak, drugom polovinom 8. stoljeća. Prema učenjacima on je najveći arapski lingvističar. Njegov nadimak je bio Sibavejh što znači miris jabuka i dala mu ga je njegova majka.

U mladosti je Sibavejh učio hadis i učio je pred velikim učenjakom hadisa Hamadom, poznati muhadis iz Basre, pa mu je ovaj rekao da pročita jedan hadis pa je Sibavejh pročitao:

ليس من أصحابي أحد إلا ولو شئت لأخذت عليه ليس أبا الدرداء…”

Napravio je grešku na riječi EBA i pročitao je u nominativu EBU pa mu je učitelj rekao da je pogriješio i ispravio ga, pa je Sibavejh rekao:

“Uistinu ću tražiti znanje (o gramatici) tako da me niko neće moći ispraviti”

Nakon toga učio je gramatiku pred velikim učenjacima tog vremena i tada je napisao osnove gramatike i svoga djela El-Kitab.

Ali tada ga još nije iznosio u javnost već je išao od plemena do plemena, kroz sela i gradove, sakupljajući poeziju i historijske izjave da bi mu služili kao lingvistički dokazi za  tvrdnje koje je iznosio u knjizi. Tek nakon njegove smrti (u 34. godini) njegov  učenik je učinio ovu knjigu dostupnom. Knjiga je postala toliko poznata da su je neki nazvali “Kur’an gramatike”.

Preveo:Ljevaković Ammar

tabackimesdzid.com

 

Povezani članci

Back to top button