Poučne priče

Poučna priča: Mudro biraj svoje riječi

Jednom davno, jedan stari čovjek je širio glasine da je njegov komšija lopov. Kao rezultat toga, mladić je bio uhapšen. Danima nakon toga, dokazano je, da je mladić bio nedužan.

Nakon što je pušten na slobodu, čovjek se osjećao poniženim, dok je išao prema svojoj kući. On je tužio starog čovjeka, zbog toga što ga je pogrešno optužio. U sudnici, stari čovjek je rekao sudiji: “To su bili samo komentari, koji nisu štetili nikome.”

Sudija, prije nego što je donio presudu o slučaju, reče čovjeku: “Napiši sve što si rekao o njemu na komad papira, pokidaj ga, i na putu prema kući bacaj komadiće papira. Sutra dođi da čuješ presudu.”

Narednog dana, sudija reče starom čovjeku: “Prije donošenja presude, moraš izaći van i sakupiti sve komadiće papira, koje si jučer bacio.”

Stari čovjek reče: “Ne mogu to uraditi! Vjetar ih je već morao raznijeti  i neću znati gdje da ih pronađem.”

Sudija je odgovorio: “Na isti način, jednostavni komentari mogu uništiti čast čovjeka, do te mjere da više nije u mogućnosti da to popravi.” Stari čovjek je shvatio  svoju grešku i zatražio je oprost.

Pouka: Nemoj uznemiravati i optuživati nekoga, ako ne znaš činjenice i istinu. Tvoje riječi mogu upropastiti  nečiji ugled, bez njegove krivice.

Izvor: moralstories.org

Za Akos.ba prevela: Džejlana Samardžić

Povezani članci

Back to top button