Poučne priče

Poučna priča: Harun Rešid, Barmekidi i vrtlar

Prije pisanja same priče, umjesto uvoda, navest ćemo nekoliko kratkih enciklopedijskih informacija o porodici Barmeki.

Barmekidi su bila velika porodica čiji su članovi obnašali najvažnije funkcije za vrijeme Abasida. Literatura navodi da je Barmek bio monah budističkog hrama Nevbahar (Nava Vihara) u Belhu (Afganistan), naučnik, poznavalac astronomije i medicine.

Halid ibn Barmek postao je poznat po svojim odlučnim stavovima, tačnim mišljenjima, preciznim analizama, uspješno vođenim administrativnim i vojnim poslovima. 765. godine imenovan je na poziciju guvernera Tabaristana, na kojoj ostaje četiri godine. Učestvovao je u bitkama protiv Bizantijaca a velike mu zasluge pripadaju i u formiranju grada Bagdada. U posljednjim danima hilafeta halife Mansura biva postavljen za guvernera Mosula. Za vrijeme obnašanja funkcije guvernera Mosula postao je omiljen među svijetom. Umro je 781/782. godine.

Sin Halida Barmeka po imenu Jahja u vrijeme Mensura bio je guverner Azerbejdžana i Armenije. I halifa Mehdi imenovao je Jahju za vezira, a uz vezirske dužnosti dao mu je i posebnu dužnost, podizanje njegovog sina Haruna Rešida.

Kada je Harun Rešid postao halifa ostavio je Jahju na poziciji vezira i uz to mu dao apsolutnu vlast nad Bejtu l-malom. Nakon 17 godina obnašanja vezirske funkcije, Jahja se povlači a na njegovo mjesto biva imenovan njegov sin Fazil. Fazil je od 793. do 797. godine nadgledao Taberistan, Armeniju, Azerbejdžan i Horosan. Dok je Fazil bio guverner u Horosanu formirao je vojsku(!) s kojom je nizao velike pobjede a jedan dio svoje vojske, govori se oko 20.000 vojnika, poslao je u Bagdad kako bi služili(!) halifi. Fazil je za kratko vrijeme postao veoma popularan i priznat među stanovništvom jer je u osvojenim mjestima gradio džamije, puteve, vodovode itd.

Četvrti vezir iz porodice Barmeki je Fazilov brat Džafer koji je bio veoma blizak prijatelj Haruna Rešida. On je dugi niz godina bio vezir. Postao je veoma bogat, utjecajan i puno poznatiji od svoga oca i brata. Barmeki porodica je za kratko vrijeme stekla veliku moć i bogatstvo. Historičari navode da su Barmekidi stvorili drugu glavu na istom vratu i da su kontrolirali cijeli državni aparat. Za sva imenovanja od onih najvažnijih do uslužnih djelatnosti pitala se porodica Barmeki.

Halifa i Vrtlar

Vremenom članovi porodice Barmeki su se infiltrirali u cijeli državni aparat Abasida, i skoro da su na svakoj poziciji, od one najviše kao što je vezir do one najniže kao što su uslužne djelatnosti, imali ljude iz Barmeki porodice.

Jednog dana šetajući baštom sa svojim vezirom Džaferom, halifi Harunu Rešidu se našmiga jabuka i krenu da je ubere ali zbog svog niskog rasta nije uspio u svojoj namjeri. Zatim se halifa Harun Rešid obrati svome veziru Džaferu riječima: “Popni se na moja ramena i dohvati mi jabuku“.

Vezir Džafer, bez razmišljanja i oklijevanja, posluša Halifine riječi, brzo mu se pope na leđa i dohvati jabuku.

Jabuka bijaše veoma ukusna i sočna i halifa Harun Rešid odluči da nagradi vrtlara za njegov predan trud koji je uložio u uzgoju  divnih jabuka. Vrtlar je stajao u neposrednoj blizini i cijeli slučaj je s velikim čuđenjem posmatrao.

Kada je vrtlar prišao halifa mu reče: “Reci svoje želje da ti ih ostvarim.“

Halifa nije mogao ni zamisliti kakav će odgovor dobiti. Vrtlar smireno odgovori halifi: “Halifa! Ja imam samo jednu želju, a to je da mi date napismeno potvrdu da ja nisam od porodice Barmeki!”

 Odgovor vrtalara kod halife probudi veliko čuđenje. “U vremenu u kojem svi žele i jedva čekaju da na neki način povežu sebe s porodicom Barmeki, ti želiš sasvim suprotno. Zašto bježiš od veze s porodicom Barmeki?” upitao je začuđeni Harun Rešid.

“U pravu ste, ja jesam iz porodice Barmeki, ali ste me pitali da li imam želju i ja sam rekao svoju želju, a to je da mi date pisanu potvrdu da ja nemam nikakve veze s porodicom Barmeki“, hrabro je odgovorio vrtlar.

Dan za danom se nizao, a primjedbe iz susjednih zemalja na vođenje državničkih poslova  porodice Barmeki svakim danom su sve više i više dolazile do ušiju halife.

Velika naklonost i povjerenje koje su uživali posebno od Haruna Rešida, Barmekidi su počeli iskorištavati.

Napokon radosna vijest za mnoge ljude koji su čekali da se Harun Rešid probudi i shvati da su oni koje halifa najviše uvažava i u koje najviše ima povjerenja ustvari njegovi najveći neprijatelji, oni ljudi čiji je lični interes nad interesom naroda i države. Uvjerivši se da su informacije o Barmekidima tačne, Harun Rešid naredi smaknuće porodice Barmeki uz izuzetak starih osoba za koje je naredio da se bace u tamnicu.

Riječi halife su brzo pretvorena u djelo. 803. godine smaknut je vezir Džafer koji je danonoćno bio uz halifu!… Njegov otac Jahja i braća Fazil, Muhammed i Musa završili su iza rešetaka.

Ostatak porodice doživjela je istu sudbinu, bogatsvo je oduzeto i vraćeno u bejtu l-mal. Tako je, nekada najmoćnija, najutjecajnija i najbogatija porodica Barmeki neslavno završila svoju igru na historijskoj sceni.

A šta je bilo s vrtlarom?…

Vojnici su prema naredbi halife došli i po vrtalara, ili će ga ubiti ili u tamnicu zatvoriti. Ali je vrtalar odmah izvukao pismeni dokaz, koji mu je lično dao halifa, u kojem je stajalo da on nije iz porodice Barmeki.

“Vidite, ja nisam iz porodice Barmeki“, mudro je odgovorio vojnicima.

U izvještaju o smaknuću porodice Barmeki koji je predočen Harunu Rešidu stajalo je da je operacija uspješno izvršena, svi iz porodice Barmeki su smaknuti ili zatvoreni osim jednog čovjeka kojem nisu mogli ništa jer je imao papir s potpisom halife.

U trenutcima kad su halifine uši čule zadnje rečenice izvještaja, halifa zastade i reće: “Sjetio sam se… Odmah mi dovedite tog čovjeka…”

Kada je vrtlar došao pred halifu, Harun Rešid ga upita: “Taj dan si od mene tražio pisani dokaz da nisi iz porodice Barmeki… sad nam reci kako si znao da će ovi dani doći?“

Na ovo pitanje vrtlar odgovori: ”Znate halifa…. Onaj dan kada se na Vaša ramena popeo vezir kako bi ubrao jabuku… Taj dan sam sebi rekao: Evo i naš kraj je bliži nego što izgleda.”

“Ali ja sam mu rekao da se popne na moja ramena“, zaštitničkim tonom odgovori Harun Rešid.

“To nije toliko bitno poštovani halifa. Vaše riječi da vam se može popeti na ramena govore o vašoj veličini i velikodušnosti… Iako ste vi rekli da vam se vezir popne na ramena, njegov čin penjanja na vaša ramena je jasan pokazatelj njegove drskosti, nepoštovanja i arogancije prema vama lično i prema državi koju vi predstavljate!“

“Ja sam bio od vas samo nekoliko koraka udaljen. Vezir je mogao da ne gazi po vašim ramenima i da mene zovne da za vas uberem jabuku…”

“Ako čovjek, pa i ako je vezir, pokaže toliku drskost i arogantnost da ne vidi ništa loše da se popne na ramena halifi, to je znak da je toj družbi došao kraj. Taj dan sam ja vidio ovu nesreću i zato sam vas zamolio da mi date potvrdu”, zaključio je svoje riječi vrtlar.

Bez zaključka!

Piše: mr. Samed Omerdić

Povezani članci

Back to top button