Za djecu i omladinu

Potaknite u djeci kreativnost

Sjećate se kako vam je bilo lijepo u vrtiću – crtali ste, igrali se, popodne ste odrijemali… Ta vremena su sa početkom osnovne škole završila. Prema Mitchelu Resnicku, profesoru na Massachusetts Institute of Technology, vrtić bi trebao trajati doživotno.

Djeca stvarajući – uče.

Igrom Lego kockicama djeca uče kako napraviti strukure koje će biti stabilne, vodenim bojama uče kako se miješaju boje. Ali na ovaj način bi mogli učiti ne samo u djetinjstvu, već i cijeli život. Na žalost školski sistem ima drugačiji način funkcionisanja – obrazovanje se svodi na prenošenje informacija s jedne osobe (učitelja) na drugu osobu (učenika), umjesto da učimo istraživanjem i eksperimentiranjem.

U savremenom svijetu koji se neprekidno razvija ljudi trebaju kontinuirano učiti i razmišljati kreativno jer će se sretati sa nepredvidivim situacijama i problemima koje će morati riješavati.

Iako izgleda jednostavno potaknuti dijete na kreativnost, svaki roditelj zna da to i nije tako lako.

Prva prepreka razvoju kreativnosti vašeg djeteta ste vi sami – djecu ćete najbrže spriječiti u kreativnosti tako da im to zabranite. Nemojte ih spriječavati u istraživanju. Ako se djeca igraju sa hranom, pustite ih, tko zna što će nastati njihovim kombinacijama.

No samo dozvoljavanje stvaranja nereda ne znači nužno i učenje. Tu vi kao odgajatelj trebate odigrati važnu ulogu pitajući djecu mnogo pravih pitanja. Probajte sa pitanjima tipa “Što misliš zašto se to dogodilo?” ili ”Što će se dogoditi ako napraviš ovo?”.

Dajte im ono što im treba

djeca kreativnost1Pomozite djeci sa različitim stvarima koje će im zatrebati – nabavite materijale, alate i sve što im treba kako bi njihova kreativnost došla do izražaja. Isto tako pokažite im razne vještine, tako da sami otkriju što ih najviše interesira. Nemojte im prebrzo suziti mogućnosti – neka sudjeluju u čim više aktivnosti.

Neka sami stvore svoje pravila

U poticanju djece nemojte pretjerivati tako da zahtijevate od njih da pročitaju dvije knjige sedmično ili nešto slično. Oni moraju zavoljeti učenje i trebaju biti uzbuđeni u istraživanju novih stvari. Ako ih pretjerano gurate, shvatit će to kao obavezu i prestati će im biti zanimljivo. Vi bi ih trebali motivirati i samo lagano usmjeravati.

Nemojte praviti pritisak

Nemojte se brinuti ako odmah ne vidite rezultate. Dajte djeci dovoljno vremena da istraže to što ih zanima. Ako im počnete stvarati pritisak izgubiti će interes. Tipičan primjer je da dijete upišete na tenis, a ono odustane i više nikad ne primi reket u ruke – to je izravna posljedica pritiska roditelja na dijete da ostvari njihova očekivanja. Nemojte odmah pretpostaviti da se dijete više nikada neće interesirati za neku aktivnost ako mu trenutno više nije zanimljivo. Pustite neka isprobava i uspoređuje sa već otkrivenim. Vaša podrška pritom bit će im od najveće koristi.

Probajte razlikovati naporan rad od prirodnog talenta kod djeteta.

Ako im nešto dobro ide, ne znači nužno da ih to i interesira. Vi bi im trebali u tome pomoći jer će u budućnosti lakše ostvariti uspjeh na području koje ih zanima.

Ne dozvolite da ih neuspjeh demotivira.

Rijetko kad nam nešto od prve uspije. Pomognite mu da uči na greškama. Učenje je dugotrajan proces pun pokušaja i promašaja.

Budite ukorak sa tehnologijom.

Kada kupujete djetetu kompjutersku igricu ili novu elektronsku igračku, potražite onu koja će dati djetetu mogućnost da se izrazi i da bude kreativno. Pritom pripazite jer neki programi mogu biti kontraproduktivni – program ne bi smio manipulirati vještinom djeteta, već bi ga trebao poticati.

Bez obzira kako ćete potaknuti u djetetu kreativnost i znatiželju, sve se svodi na aktivno zaokupljanje djeteta i pomaganju da otkrije svoje strasti. Tek tada će moći razumjeti svijet i učiniti razliku.

Izvor:zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button