Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Poštovaoci Alije Izetbegovića – kako su o prvom predsjedniku BiH govorili strani državnici

Da je Alija Izetbegović jedan od najvažnijih bošnjačkih intelektualaca govori i odnos stranih intelektualaca prema njemu kao političkom djelatniku. Bilo da se radi o djelatnicima u islamskom svijetu ili u Evropi.

Koliko je Alija Izetbegović značajan u islamskom svijetu, posebno u Turskoj govore izjave raznih političkih i kulturnih djelatnika ove zemlje. Među njima treba izdvojiti izjavu koordinatora projekta i producent dokumentarca “Naš mudrac, Alija Izetbegović“ Omera Erdogana:

“Alija Izetbegović je bio čovjek mira borio se da zaustavi rat i stradanja. Bio je mudrac sa civilizacijskim pogledima i bio je veliki prijatelj Turske“, uvjeren sam da bi se “historija drugačije odvijala“ da je današnja Turska bila na sceni prije dvije i pol decenije.“

Izjava predsjednika Recep Tayyip Erdogan  Republike Turske, također opisuje koliko je prvi predsjednik bio značajan za narod Turske:

“Alija kao lider u borbi bosanskih muslimana omogućio je opstojnost najvažnije islamske zajednice u Evropi. Bošnjaci, koji su preživjeli genocid, imaju dužnost da održe sjećanje na ovog velikog čovjeka.“

Dugogodišnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown također iznosi svoje mišljenje o Aliji Izetbegoviću: “Alija Izetbegović bio je u istinskom smislu otac svoga naroda. Bez njega, sumnjam da bi Bosna i Hercegovina danas postojala”

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić o Aliji Izetbegoviću kaže:

“Alija je u onom vremenu kada je trebalo braniti BiH bio čovjek koji je mogao pomoći da ova zemlja opstane. On je u onom vemenu kad BiH nije imala niti vojsku niti policiju dobro došao jer je svojom politikom omogućio da BiH izgradi vojsku kako bi se odbranila”

Američki predsjednik Bill Clinton u svojoj knjizi pod nazivom „My life“ u više navrata spominje Aliju Izetbegovića, a najupečatljivije su njegove izjave u kojima ističe da je Alija Izetbegović uvijek bio opredjeljen za mir, te da je on za njega i tadašnju američku administraciju vodeći bošnjački političar.

Ovo su samo neki od izdvojenih mišljenja značajnih evropskih i svjetskih intelektualaca, koji definitivno opisuju kolika je uloga Alije Izetbegović bila u međunarodnim okvirima.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button