Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Post od lažnog govora

Post od lažnog govora

Hvala Allahu koji nas je počastio Istinom i naredio nam istinu. Salavat i selam na onoga koji je poslan s Istinom jasnom da ljude izvede iz tmina na svjetlo dana.

Iako smo se ranije ovlaž dotakli ove teme, ovom prilikom, s obzirom na raširenist laži, posveticemo joj malo vise paznje.
Osnovna odlika ramazana je propisani post kao obligatna dužnost svakog muslimana i muslimanke koji su punoljetni, zdravi i nalaze se kod kuće. Islamski post, kao treći temelj naše vjere, sastoji se od potpune apstinencije od jela i pića kao i ostalih tjelesnih užitaka – od nastupanja zore pa do zalaska Sunca. Ovom prilikom govorit ćemo o lažnom govoru koji ne spada u jelo i piće a ni u tjelesne užitke, ali ipak umanjuje vrijednost posta ili ga u izvjesnoj mjeri kvari.

Govor kao najprisutnije sredstvo u komuniciranju ljudi često je opterećen lažima, klevetama, potvorama, ogovaranjima i mnogim drugim, sa islamskog stanovišta, neprihvatljivim govornim formama. Laž kao veoma raširena i štetna socijalna pojava općenito je przrena. Laž preziru i najveći lašci, iako je ona neizostavno sredstvo u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Allah, dž.š., na mnogo mjesta istaknuo je štetne posljedice laži, a onima koji se služe njom nagovijestio je teške kazne na ovom i budućem svijetu. Iako su muslimani u ramazanu u posebnom stanju iskazivanja svoje pokornosti Allahu, dž.š., kada uz post i druge ibadete nastoje postići Njegovo zadovoljsvo, ipak je česta pojava lažnog govora što ih koči na putu uzdizanja. Ebu Davud i Tirmizi bilježe hadis, u svojim zbirkama, od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Od onoga ko za vrijeme posta ne prestne lagati i lažno djelovati, Allah ne traži da ostavi ni jelo ni piće.” Dakle, kako god postimo od jela i pića dužni smo postiti i od lažnog govora. U protivnom, naše puko gladovanje neće imati svrhe.

Hfz. Dr. Halil Mehtić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top