Islamske teme

Poslanikova unutrašnja politika: Otklanjanje mržnje

Izvanredan državnik je onaj koji zna kako će prevladati mržnju sunarodnika koji ga mrze,iskorijeniti zlobu iz njihovih grudi,a na njeno mjesto položiti ljubav i poštovanje.

To je ono za šta se Allahov Poslanik,a.s.,zalagao.Treba vidjeti kako je on postupio prema Ebu Sufjanu,vođi kurejšijskog otpora,čije je srce bilo ispunjeno mržnjom prema Muhammedu a.s.,zato što je mislio da će mu on oduzeti slavu i položaj koje uživa.

Allahov Poslanik je svojom mudrošću,iz njegovog srca istrgnuo mržnju. Uvjerio ga je da islam dostojanstveniku garantira dostojanstvo kad je, na dan oslobođenja Mekke, rekao da je siguran svako ko uđe u Ebu Sufjanovu kuću. Vrijedno je prisjetiti se Poslanikovog a.s.postupanja prema žiteljima Mekke kad su pred njega izašli nakon oslobađanja grada. Obznanio im je načela jednakosti koja donosi islam, po kojima niko nema pravo tlačiti drugoga. Nakon toga im je dao slobodu,rekavši: “Kurejšije Allah je od vas otklonio pagansku oholost i ponos naslijeđen od pradjedova. Svi ljudi su Ademovi, a Adem je od zemlje. O ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji.(El-Hudžurat,13). Kurejšije šta očekujete da vam sad uradim? Odgovorili su: Ništa loše ne očekujemo od plemenitoga brata, plemenitog bratića. Poslanik im je uzvratio: Idute,slobodni ste!”

Zamislimo prizor u kome je Poslanik a.s.,u mjestu zvanom El-Dže’arrana okupio one u čijim srcima je još bila nakupljena paganska mržnja i koji nisu još istinski prihvatili vjerovanje,kad im je dijelio kamile,čime im je iz srca cijedio zadnje kapi mržnje prema islamskoj državi.

Izvor: Muhamed Revvas Kalahadži, Ličnost posljednjeg Allahovog Poslanika, s.a.v.s., El-Kelimeh, Novi Pazar, 2012., str. 262-263.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button