Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Posjeta Meki i Medini: Bošnjaci za novu godinu na umru

Posjeta Meki i Medini: Bošnjaci za novu godinu na umru

Kao Mu’temir iz IKC Grac pokušaću da podjelim bar nekoliko događaja i prenesem dio atmosfere.

Godina 2017-ta u IKC Grac bila je posvećena između ostalog organizovanju odlaska na Umru u dvije hefte novogodišnjeg raspusta. Imam Fikret ef.Fazlić i predsjednik mr. Mahdi Mekić su uložili puno truda i rada, ali se sve to mnogostruko isplatilo. Naime, došlo se do nevjerovatne brojke od 122 Mu’temira koji su uspješno obavili Umru, te obišli sveta mjesta Mekku i Medinu.

  Polazak je bio 25.12.2017. iz IKC Grac iza sabah namaza. Nakon dugog puta sljedeći dan u ranim jutarnjim satima se stiglo u prelijepu Medinu. Pet dana se provelo u Medini i obišlo: poslanikova džamija, mezarluk poslanika, ashaba i šehida, 2 muzeja, brdo Uhud, mesdžidul Kuba, i brojne druge znamenitosti. Poslušali smo i nekoliko korisnih predavanja bošnjačkih studenata u Saudijskoj Arabiji (hfz. Abdullah Tričić, mr. hfz. Rusmir Čoković, mualima Hanka Vlahovnjak, mr. Miralem ef. Misini), a vrhunac je bio klanjanje džume namaza u poslanikovoj džamiji zajedno sa oko milion drugih muslimana.

Nije lahko se bilo rastati sa Medinom, ali sa velikim uzbuđenjem u ihramima se krenulo put Mekke 30.12.2017. I već u ranim jutarnjim satima narednog dana većina je uspjela obaviti umru, a ostali su nadonadili propušteno u narednim danima. Takođe svi koji su htjeli mogli su obaviti i drugu Umru za nekog svog umrlog ko nije uspio to uraditi za života. U mekki su se obišla brojna znamenita mjesta:  mesdžidul haram, brdo Sevr, Arefat, brdo Milosti, brdo Svjetlosti, Muzdelifa, Mina, točionica Zemzem vode, izložba dva sveta harema, grad Džidda,… Poslušana su brojna interesantna predavanja i obraćanja, bili smo počastvovani susresti se sa: dr. Ibrahim et-Turki, prof. Salih ef. Haušić, prof. Nazif ef. Grebo, muftija Mekke Ahmed el Gamidi, Haris Hećimović i drugi. Takođe upriličeni su susreti sa sa imamima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Mu’temirima iz Švedske predvođenih prof. Almedin ef. Spahićem i drugim grupama i ulemom. I sve što je lijepo kratko traje, pa je u večernjim časovima 6.1.2018. bilo vrijeme za put nazad. Dan kasnije se hvala Bogu hajrli stiglo na željeno odredište. Nazaboravan će ostati i doček stotina džematlija u IKC Grac uz večeru, kahvu, kolače i muhabet.

Doista je teško i nezahvalno riječima opisati sve šta smo doživjeli i proživjeli. Bilo je to jedno posebno iskustvo, prelijepo druženje, veličanstven ibadet. Svim džematima se može preporučiti da organizuju zajedničke hadževe i umre, jer se ljudi raznih generacija, porijekla i interesa zbližavaju u ibadetu i time jačaju džemat i ummet. Ovaj članak završavam uz dovu Allahu dž.š. da svim trudbenicima i mu’temirima, a posebno nesebičnim  vodićima, ibadeti se ukabule i svaki hajr se obilato nagradi.

Piše: Emir Serdarević

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top