Islamske teme

Poruka za one koji rade tokom ramazana: Fokus na realne ciljeve

Ako se radi puno radno vrijeme u toku ramazana, važno je da se fokusirate na nekoliko realnih ciljeva koji će vas približiti Allahu.

 Ukinuo sam i zamijenio sve one TV serije koje sam planirao da gledam, sa islamskim predavanjima, uključujući siru i tefsir, te sam se prijavio na besplatne online kurseve učenja stranih jezika i osnova programiranja – odlučio sam se da ću raditi sve ono što me čini produktivnim i da ću iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Postoji bogatstvo znanja koje možemo dobiti, a za one koji imaju odmor, mnogo sati u jednom danu se može iskoristiti da se nauče nove stvari, tako da možete zaista iskoristiti u potpunosti ovo vrijeme koje nam je podareno.

Međutim, to je očito mnogo teže ako radite. Ako se radi puno radno vrijeme u toku ramazana, važno je da se fokusirate na nekoliko realnih ciljeva koji će vas približiti Allahu.

To mogu biti jednostavne radnje kao što su:

1. Slušanje predavanja umjesto radia na putu na posao. Ako vaš put na posao i natrag traje barem 30 minuta, to znači da ćete 5 sati više sedmično provoditi u ibadetu i u učenju o Allahu.
2. Klanjajte sunnet i praktikujte zikr nakon svakog namaza
3. Davanje novca u dobrotvorne svrhe
4. Memorisanje samo jednog ajeta iz Kur’ana, dnevno

Nikada ne potcijenjujte vrijednost malih djela, jer je naš voljeni poslanik Muhamed rekao:
“Djela koja su najviše ugodna Allahu su ona koja se rade kontinuirano, čak i ako su mala.” Muslim

Autor: Zejneb Hamdi
Izvor: productivemuslim.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button