Vijesti iz svijeta

Poruka američkog senatora Grahama Izraelu: “Možete koristiti nuklearno oružje u Gazi”

U Drugom svjetskom ratu odlučili smo okončati rat bacanjem bombi na Hirošimu i Nagasaki. Bila je to ispravna odluka. Izrael, kao židovska država, imate pravo učiniti sve što je potrebno za preživljavanje, poručio je Lindsey Graham

Američki republikanski senator Lindsey Graham usporedio je izraelske napade na Gazu s američkim nuklearnim napadima na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, implicirajući da Izrael također ima pravo koristiti nuklearno oružje kako bi dobio rat, prenosi Anadolu.

Graham je govorio o napadima Izraela na Gazu u emisiji “Meet the Press” na televiziji NBC.

“U Drugom svjetskom ratu odlučili smo okončati rat bacanjem bombi na Hirošimu i Nagasaki. Bila je to ispravna odluka”, rekao je Graham, te dodao: “Izrael, kao židovska država, imate pravo učiniti sve što je potrebno za preživljavanje.”

Rekao je kako Izraelu treba osigurati bombe.

“Osigurajte Izraelu bombe koje su mu potrebne da okonča ovaj rat za koji nema luksuz da ga izgubi i sarađujte s njima kako bi smanjili žrtve”, poručio je Graham.

U svojoj izjavi od 9. maja, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će obustaviti pomoć u oružju Izraelu ako izvrši veliki napad na Rafah, a Bidenova izjava naišla je na reakciju i Republikanske stranke u SAD-u i Izraela.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button