DuhovnostIslamske teme

Porok zbog kojeg sam izgubio sve

Odrastao sam bez oca. Majka je odgajala mene i brata, naravno ne po islamskim principima. Kada sam završio srednju školu, majka se udala i tada ostajem sam sa bratom. Loše društvo i izlasci nisu mi baš puno odgovarali te se odlučim oženiti. U braku sam, elhamdulillah, četrnaest godina, imam tri kćerkice, najstarija ima trinaest godina, a najmlađa jednu godinu. I tako dani, godine, idu zaredom, čovjek ne razmišlja o vjeri, nego o dunjaluku i užicima.

Godina za godinom prolazi a vjere nigdje, nema napretka u životu. Koliko god da se borim, ništa, nema u tome hajra. Dolazim tako u tešku situaciju, ostajem bez posla, lutam, tražim nekakav izlaz, ali me to dovodi do još gore stvari, a to je kocka, da Allah svakoga sačuva tog zla koje sam ja prošao i na kraju izgubio sve što sam imao osim porodice. Allah je tako odredio da supruga ostane uz mene. Allahovom odredbom, jednog petka se okupam i odem na džumu jer sam osjetio potrebu da se obratim Gospodaru.

I tako, dok sam klanjao, ostao sam dugo na sedždi i molio Allaha da mi dā izlaz iz moje situacije. Kada se završio džuma-namaz, krenuo sam kući. Tada mi je telefon zazvonio, to je bila moja majka koja me nazvala da mi kaže da će mi poslati novca da platim struju i da kupim namirnice jer je čula u kakvoj se situaciji nalazim. Inače nismo se često viđali, možda jednom u godini. Nisam mogao da vjerujem da je moja dova tako brzo uslišana i shvatio sam tada da nam niko ne može pomoći do Allah, naš Plemeniti Gospodar, Koji prima naše pokajanje.

Počeo sam da učim vjeru, da redovno klanjam, ali moja supruga i djeca nisu bili zainteresovani da se promijene. Ja sam, elhamdulillah, ustrajao u tome i stanje mi se popravilo i finansijski i materijalno. Uz česte nagovore, i moji su, elhamdulillah, počeli da praktikuju vjeru i tada smo vidjeli da nam niko ne može pomoći do naš Gospodar jer sam prvi put zatražio nešto i moj Gospodar mi se odazvao odmah, a ja se nisam odazivao na pozive za namaz tolike godine. Hvala Allahu na iskušenju koje me je vratilo Njemu, i mene i moju porodicu, čak mi se skoro i starija kćerka, elhamdulillah, pokrila.

Zato, koliko god se mi trudili da nešto ostvarimo, nećemo moći bez Allahove pomoći jer On daje uputu. Hvala Allahu na svakom stanju.

Brat A. M.

Povezani članci

Back to top button