Enterijer

Kako odčepiti začepljene odvode?

Većina ljudi koja se susrela s tim problemom bila je više ili manje uspješna u svojim pokušajima, upotrebljavajući mehanička i kemijska sredstva. Mehanički način uklanjanja naslaga i nečistoća možda je dobar, no često nije do kraja uspješan zbog nemogućnosti dubinskog čišćenja cijevi.

Također, time ne uklanjate bakterije, masnoće i ostalu prljavštinu koji se nakupljaju na cijevima, te često šire neugodne mirise.

Danas je najlakše kupiti različita hemijska sredstva koja otapaju odvode, no zbog svoje jačine, ako ih dovoljno pažljivo ne upotrebljavate, vrlo lako mogu oštetiti sanitarne površine, te zagađuju okoliš, a mogu štititi i vašem zdravlju.

Zato smo za vas pripremili nekoliko alternativnih i učinkoviti rješenja s kojima možete odčepiti svoje odvode u kućanstvu. Naravno, naša je preporuka da odvod, prije upotrebe sredstva koje ćete izliti u njega, mehanički očistite što je bolje moguće.

  1. način

Što vam sve treba:

veći lonac za kuhanje

1 šoljica soli

1 šoljica soka od limuna

čista krpa

1 šoljica soda bikarbone

1 šoljica octa

U posudu za kuhanje stavite tri litre vode, sodu i sok od limuna. Zagrijte vodu na pari, tako da bude vruća, ali da ne vrije.

Izlijte cijelu količinu vruće vode sa sodom i sokom od limuna niz odvod. Nakon toga pustite iz slavine vruću vodu kako biste sve dobro isprali i uvjerili se da su odvodi pročišćeni.

Ako ova metoda nije bila do kraja učinkovita, pola šoljice soda bikarbone nasipajte u odvod i na sve to nalijte pola šoljice octa i pustite da djeluju 30 minuta. Pjena koja će nastati, će omekšati tvrdokorna dubinska začepljenja, te ih očistiti od ostalih nečistoća i bakterija, što će spriječiti širenje neugodnih mirisa. Nakon toga, u odvod nalijte dvije litre vrele vode koju ste zagrijali na štednjaku i sve dobro isperite.

  1. način

1 soda bikarbone

1 šoljica soli

1 kašika solne kiseline

1 šoljica octa

1 šoljica vruće vode

Ove sastojke redom nasipajte i ulijte u odvod. Neka sve skupa stoji oko sat vremena i nakon toga isperite s vrućom vodom iz slavine.

Još nekoliko uputa…

Kao što možete vidjeti, nema velike mudrosti oko čišćenja odvoda, no ono što je bitno naglasiti da ćete se ponekad morati naoružati strpljenjem jer ćete određene postupke morati ponavljati i nekoliko puta, ako je vaš odvod jako začepljen. Preporučene količine svih sastojaka su okvirne, a ako mislite da vaši odvodi trebaju veću količinu određenog sredstva, naravno, upotrijebite ga, no pokušajte se po prilici držati omjera.

Također, sredstvo možete ostaviti da djeluje duže od preporuke, efekt će biti bolji. Nikako nemojte zaboraviti odvode dobro isprati vrućom vodom koja će dodatno ukloniti prljavštinu, masnoće, bakterije i neugodne mirise i isprati tragove sredstva koje ste upotrebljavali.

Budite iznimno pažljivi prilikom upotrebe solne kiseline, obavezno pročitajte sve upute na boci u kojoj se nalazi, nosite zaštitne rukavice, pazite na oči, a u odvod je nalijevajte na način da ne dodirujete niti jedan dio vanjskih sanitarnih površina, jer će solna kiselina u trenutku načiniti nepovratnu štetu. Treba, također, naglasiti da je ona jedno od najučinkovitijih sredstava za čišćenje odvoda.

zena.rtl.hr

Povezani članci