Kolumne i intervjui

Popis – ekonomska slika bh. društva

Podaci će omogućiti planiranje socijalnih i ekonomskih politika, izradu projekata za korištenje novca iz IPA fondova, te utjecati na određivanje poticaja poljoprivrednicima.

Piše: Erol Mujanović

Popis stanovništva je jedan od najvažnijih alata za planiranje politika i strategija koje donosioci odluka u svakoj državi imaju na raspolaganju. Kvalitetno obavljanje cijelog popisa, te preciznost odgovora i obrade podataka je potrebna kako bi Bosna i Hercegovina mogla adekvatno reagovati i odgovoriti, putem strategija i programa, na probleme i trendove sa kojima se suočava.

Tačno je da u mnogo ekonomskih oblasti, čak i sa popisom, BiH neće moći promijeniti dosta toga, ali je tačno i to da će, zahvaljujući popisu kao strateškom alatu, mnoge razvojne strategije i projekti biti smisleniji, jer će biti zasnovani na činjenicama.

Od demografskih problema BiH bilježi pad broja stanovnika, posebno u pojedinim ruralnim oblastima, ima brzostareće stanovništvo i negativni neto migracijski saldo.

Ekonomske i socijalne politike

Sa ekonomske strane popis je najbogatiji izvor podataka o stanovništvu, domaćinstvima, porodicama, stambenom fondu, a podaci iz popisa odnose se i na domaćinstvo kao ekonomsku zajednicu. Prvi dio popisa je individualni upitnik i tiče se svih članova domaćinstva pojedinačno, a drugi dio posvećen je domaćinstvima i cilj mu je odgovoriti na pitanja „gdje i kako živimo“, jer će se na osnovu informacija о vrsti stana, opremljenosti stana, osnovnim instalacijama, snabdjevenosti vodom, strujom i drugim karakteristikama uslova života dobiti izvrsna – i napokon realna – osnova za planiranje ekonomskih i socijalnih politika.

Dobit će se veoma precizan uvid u raspoloživost radne snage, naprimjer, odnosno u kvalitet i količinu stambenog fonda, poljoprivrednog zemljišta i slično.

Uvid u činjenično stanje može imati veliki uticaj na planiranje poljoprivrednih politika ili, naprimjer, na određivanje poticaja i subvencija, posebno unutar različitih poljoprivrednih grana. U svjetlu procesa evropskih integracija statistike vezane za žitarice i životinjske proizvode su veoma važne u budućoj prilagodbi Zajedničkoj poljoprivrednoj politici zemalja Evropske unije.

Drugi veoma važan ekonomski faktor jeste činjenica da će popis omogućiti neophodnu izradu projekata za korištenje sredstava iz IPA fondova. Ako znamo da se ovdje radi o desetinama miliona eura godišnje, onda je sasvim jasno zašto je važno kvalitetno obaviti popis.

 

Tekst u cjelosti možete pročitati na portalu AJB:

Popis – ekonomska slika bh. društva

balkans.aljazeera.net

Povezani članci

Back to top button