Islamske teme

Ponavljaj za mujezinom riječi ezana

Ezan je veličanstveni poziv na namaz koji se svakodnevno, pet puta, čuje diljem naše zemaljske kugle. Ezanom nas mujezini podsjećaju da je nastupio novi namaski vakat, te da je vrijeme za jednu od pet propisanih dnevnih molitvi. Ezanom se također javno svjedoči veličina, moć i jednoća našeg Stvoritelja, te se potvrđuje i javno očituje da je ta spoznaja Stvoritelja direktno vezana za Muhammeda, a.s., i njegovo posvjedočenje poslanstva.

Onaj ko čuje ezan dužan je da se, ukoliko mu to okolnosti dozvoljavaju, odazove, kako bi stekao nagradu zajedničkog klanjanja u džematu. Ukoliko čovjek nije u mogućnosti otići u džemat i odazvati se tom pozivu onda će ga on (propisani namaz) klanjati u svojoj kući ili na nekom drugom mjestu čim prije (čim mu to okolnosti dozvole),naravno u periodu dok traje taj namaski vakat.

Ukoliko neko iz nekog opravdanog razloga zakasni sa klanjanjem propisanog namaza u njegovo vrijeme, on je dužan da ga naklanja.

Svima onima koji čuju ezan, bez obzira da li mogli otići u džamiji ili ne, pohvalno je za mujezinom ponavljati riječi ezana , osim riječi ”Hajje alessalah” i ”Hajje alel felah”. Nakon ovih riječi izgovaraćemo zikr ”la havle vela kuvvete illa billah”.

Nakon ezana lijepo je donijeti salavat i proučiti dovu kojoj nas je podučio Poslanik.

On, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada čujete mujezina, ponavljajte za njim ono što on izgovara, a zatim na mene donosite salavat, jer ko na mene donese jedan salavat, na njega ce Allah donijeti deset. Potom zamolite Allaha da mi podari „El-Vesile“ mjesto u Džennetu koje ce pripasti samo jednom od Allahovih robova, a ja se nadam da cu to biti ja, jer onaj ko za mene bude molio „El-Vesile”, zaslužio je moj šefa’at.“

Dova poslije ezana glasi:

ALL_HUMME RABBE HAZIHID-DA’VETIT-TAMMETI VESSALATIL-KAIMETI _ATI MUHAMMEDENIL-VESSIILETE VELFADIILETE VEB-ASHU MEKAMEN MAHMUDENIL-LEZI VE’AT TEHU.

(Moj Allahu, Gospodaru ovog potpunog poziva i namaza koji se upravo uspostavlja podari Muhammedu, (sallallahu alejhi ve sellem), Vesilet i svako dobro i proživi ga na pohvalnom mjestu koje si mu obecao.)

Između ezana i ikameta treba što više učiti dove, jer se prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Dova između ezana i ikameta se ne odbija.“

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button