Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Pogubljenje Abdulkadira Molle… drugog Sejida al-Kutba

Pogubljenje Abdulkadira Molle… drugog Sejida al-Kutba

13. decembra 2013. godine, ponovila se sudbina Sejida al-Kutba. Sprovedena je smrtna kazna protiv vođe islamske opozicije, profesora Abdulkadira Molle, pomoćnika glavnog povjerenika islamskog udruženja, najveće tamošnje islamske stranke.

Islamska udruženja u Pakistanu, Indiji i Bangladešu su ujedinjena i pripadaju jednom udruženju kojeg je osnovao imam Abu al-Ala Mewdudi. Kako se jedna zemlja odvajala od druge tako su se i ova islamska udruženja osamostaljivala, ali su im ciljevi, sredstva i metode rada za islam zajednički.Ova islamska udruženja se, općenito, zasnivaju na političkim i da'wetskim načelima pokreta Muslimansko bratstvo, islijedeći njihov primjer, oni mudro i lijepim savjetom pozivaju u Allahovu vjeru, te da se ljudi odreknu nasilja i da se do promjena dođe mirnim putem.

Da pojasnimo predmet… Zašto je čovjek pogubljen?

1971. godine, u Bangladešu se vodio krvavi rat, Rat za nezavisnost, protiv Pakistana, a pomagale su im indijske oružane snage. Profesor Abdulkadir Molla je predstavio plan podjele i odvajanja od Pakistana, s ciljem da se očuva njihovo postojanje na tom području, u odnosu na hinduističke enprijatelje, a kao podrška nezavisnosti Kašmira.

Indija je, preko svojih povjerenika u Bangladešu, nastojala eliminisati postojanje islamskih udruženja koje izražavaju težnje muslimanskog naroda, jačanjem moći vlade i pozivajući je na borbu protiv islamista u ovoj zemlji.

Priča o suđenju

Odmah po pristupanju sadašnje vlade na vlast u Bangladešu, 2008. godine, osnovan je Međunarodni sud za ratne zločine, gdje se sudilo onima koje je vlada smatrala "ratnim zločincima". Na prvom suđenju takve vrste, Vrhovni sud u Bangladešu je donio presudu, 17. septembra 2013. godine, kojom se osuđuje profesor Abdulkadir Molla, pomoćnik glavnog povjerenika islamskog udruženja, na smrtnu kaznu vješanjem, nakon što je odbijena njegova žalba na prvostepenu presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Bangladešu, akojom je bio osuđen na doživotnu robiju.

Dakle, Vrhovni sud je izrekao strožiju kaznu i time, po prvi put u Južnoj Aziji, izdao sudsku presudu zasnovanu na presudi koja je izrečena na nekom vanrednom sudu.

Stazom Sejida al-Kutba

Zatvorski tamničar je za medije izjavio da Abdulkadir Molla može zatražiti da mu se oprosti u roku od sedam dana. To znači da mu je pružena prilika za ovaj zahtjev sve do 15. decembra, a poslije toga, u skladu sa tamošnjim zakonom Popravnog zatvorskog odjela, profesor Mola bi dobio dodatnih 21 dan do izvršenja presude. Odgovor šejha je bio sljedeći: "Nisam i neću ni od koga tražiti oprost i pomilovanje, jer niko na ovom svijetu ne gospodari nad nečijim životom ili smrti. Samo Allah odlučuje o tome kada i kako će neko umrijeti. Stoga, sud neće izvršiti ničiju odluku osim Allahovu, a ja vjerujem u Allahovu odredbu i određenje.

Oporuka profesora Abdulkadira Molle njegovoj porodici

Porodica profesora Abdulkadira Molle je u 8 sati u srijedu navečer, posjetila Mollu u njegovoj zatvorskoj ćeliji u Centralnom zatvoru, nakon što ih je uprava Popravnog zatvora obavijestila da ga što hitnije posjete.Tokom njihovog susreta, profesor Molla je kazao članovima svoje porodice da ne zna zašto su pozvani na taj sastanak, za koji je lično saznao tek nakon što su oni stigli. Usto, dodao je da mu do tada nije zvanično prijavljen datum izvršenja presude, kao i da nije imao liječnički pregled koji je potrebno izvršiti pred presudu.

Svojoj porodici se obratio ovim riječima: "Ja sam bio vaš skrbnik, a kada me nepravedno ubiju preselit ću kao šehid, pa će Allah biti vaš skrbnik, a On je najbolji zaštitnik. toga vi ne brinite, jer sam ja u potpunosti nevin po optužbama kojima me terete i siguran sam u to. Sud me osudio na smrt zbog mojih veza sa islamskim pokretom u ovoj zemlji. ne može bilo ko od nas postići šehadet, pa je ovo čast i milost od Allaha da mi olakša i usmrti me kao šehida. To će biti moje najveće postignuće u ovom životu. Šehid će osjetiti slast kakvu niko drugi neće, a svaka kap moje krvi će ubrzati pad nepravednom tiraninu, a islamski pokret će ojačati i aktivirati se. Nisam zabrinut za sebe koliko sam zabrinut za budućnost ove zemlje, i islamski pokret i islamsko buđenje u ovoj zemlji. Žrtvujem svoj život za islamski pokret, a Allah mi je svjedok tome."

Supruga šejha Abdulkadira Mole je nakon obznanjivanja presude o pogubljenju njenog muža, mahala znakovima pobjede i povikivala: "Pobijedio je tako mi Gospodara Kabe… Pobijedio je tako mi Gospodara Kabe".

Na kraju: Čovjek je pogubljen u četvrtak navečer, 12. 12. 2013. godine, u arapskoj, islamskoj i međunarodnoj tišini. On je preselio, ali su njegove ideje i njegov pokret će nastaviti živjeti u tijelu umeta!

Napisao: Omer al-Faruk

Izvor: ikhwanonline.com

Za Akos bA prevela i obradila: A.H.

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top