Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Podveleže: Održana manifestacija “Putevima pobjede 2018”

Podveleže: Održana manifestacija “Putevima pobjede 2018”

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara – JOB Mostar Jugoistok, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Kulturno-umjetničkog društva “Podvelež”, te Udruženja “Botin” realizovan je niz događaja u sklopu manifestacije “Putevima pobjede”, kojom se obilježava 26. godišnjica od pobjede Armije Republike BiH – oslobađanja prostora Mostara od Srpsko-crnogorskog agresora 1992. godine.

Na centralnom programu manifestacije “Putevima pobjede 2018.” na malonogometnom stadionu u Podveležu u subotu 23.06.2018. godine prisutnima su se obratili Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te mr. Salem Dedović, muftija mostarski.

Šerif Špago, koji je i jedan od ratnih komandanata iz Podveležja  kazao je da su borci 4. korpusa Armije RBiH u nemogućim uslovima “odbranili ove prostore od agresora sa istoka i zapada i obezbijedili, zajedno sa drugim armijskim korpusima, da država Bosna i Hercegovina opstane i da nakon rata, kroz mir, izgrađuje svoje institucije, koje će ispuniti dva strateška cilja – a to je članstvo u NATO-savezu i Evropskoj uniji”.

On je podsjetio prisutne na doprinos Armije BiH za opstanak Bošnjaka u Hercegovini te je pozvao rektora Univerziteta “Džemal Bijedić” da pokrene nužne aktivnosti za osnivanje Instituta za historiju koji bi na naučnom nivou istražio i dokumentovao ulogu i doprinos Armije RBiH u proteklom ratu.

U vrlo nadahnutom govoru muftija mostarski, mr. Salem Dedović, ukazao je na važnost ovog prostora, mjesta dostojanstva, slobode, borbe za opstanak.

On se nadovezao na govor svog predhodnika Šerifa Špage i naglasio da se pitanje opstanka Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini, i Bosni i Hercegovini zavisi od nas.

“Naše pitanje, naš opstanak ovdje ne zavisi od drugih nego do nas. Neće drugi određivati sudbinu Bošnjaka,” kazao je muftija Dedović.

Pozvao je političke predstavnike probosanskih snaga i stranaka na jedinstvo, te da se ne krši ono što je međusobno dogovoreno radi sitnog “šićara”.

“Moraju postojati stvari koje objedinjuju ovaj narod, ovu zajednicu, bez obzira kojim opcijama, kojim pravcima, kojim idejama pripadale. Sitni interes ne može biti razlog da dođe u pitanje interes domovine, interes naroda, budućnost ove zemlje”, naglasio je muftija Dedović.

On se prisjetio govora reisa Kavazovića 2017. godine koji je na ovoj manifestaciji izjavio da se pitanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini riješava u Mostaru.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dr. Denis Zvizdić, u svom obraćanju poručio je kako je važno obilježavati ovakve datume.

“Jer vi, učesnici svih tih pobjeda, vi niste odbranili samo teritoriju, vi ste odbranili nešto što je mnogo važnije, vi ste odbranili suštinu višestoljetne opstojnosti i postojanja BiH, jer ste odbranili pravo na zajednički život. Jer bez toga, bez vaše žrtve, bez vaših pobjeda, mi danas ne bi mogli govoriti o budućnosti BiH, ne bi mogli govoriti o Evropskoj uniji, ne bi mogli govoriti o ekonomskom razvoju BiH, ne bi mogli govoriti o očuvanju njenih multietničkih vrijednosti, ne bi mogli govoriti o očuvanju našeg nacionalnog identiteta i političkog suvereniteta Bošnjaka.”

U programu su učestvovala i kulturno-umjetnička društva iz Konjica, Jablanice, Dubravsko kolo , domaćin KUD Podveleže, hor Mostarske kiše, te Madžid Abaza i Namik Husnić.

U finalnim utakmicama u malonogometnom turniru, koja se takođe odigrala u sklopu pomenute manifestacije, prvo mjesto osvojila je ekipa Polje, drugo mjesto ekipa Kružanj, a treće ekipa Kokorina.

U sklopu obilježavanja Dana pobjede, osim spomenute manifestacije ranijih dana održane su još neke aktivnosti.

U četvrtak, 21. juna u 19:00 sati, u Osnovnoj školi “Omer Maksumić” u Podveležu, održano predavanje o temi “Kultura, identitet i zavičaj”, na kojem su govorili prof.dr. Senadin Lavić i penzionisani mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

U petak, 22. juna, u džamiji u Podveležu, iza akšam-namaza proučen je Jasin i hatma-dova šehidima, te je održan prigodni program u kojem su proglašeni pobjedinici ovogodišnjeg literarnog konkursa za nagradu “Selim Jelovac” kojeg organizuje Udruženje Veležistan. Gost predavač je bio Hadis ef. Pašalić, vojni muftija. Na početku programa prisutnim se obratio glavni imam Medžlisa IZ Mostar, mr. Dino Maksumić.

Za Akos.ba piše: Voloder Sanadin

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com