Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Podjela nasljeđenje kuće između majke i sinova

Podjela nasljeđenje kuće između majke i sinova

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Imam pitnje vezano za nasljeđe i cijenio bih da mi odgovorite. Imamo kuću koja košta 20100 (nečega). Moj otac je umro i iza njega je ostala supruga, sin i kćerka koja je razvedena i svi živimo u istoj kući. Moja pitanje je kako da podijelimo ovu kuću između nas? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Dragi brate hvala ti na pitanju koje ukazuje na ljubav prema Uzvišenom Allahu i traganju za ispravnim odgovorom.

Imovina koju spominjete bi t će podijeljena na sljedeći način (pod uvjetom da nemate druge srodnike kao što su djed i nana):

1. Vašoj majci pripada 1/8 kako je u Kur'anu spomenuto „A njima – četvrtina onoga što vi ostavite, ako ne budete imali djeteta; a ako budete imali dijete, njima – osmina onoga što ste ostavili, pošto se izvrši oporuka koju ste ostavili, ili podmiri dug.“ (En-Nisa, 12) U vašem slučaju ako kuća košta 20100 vašoj majci pripada 2512.5.

2. Ostatk se dijeli među vama dvoma, tako da muškarcu pripadne koliko dvjema ženama. Odnosno, vama pripada 2/3 a vašoj sestri 1/3. Dio koji pripada vašoj sestri je 5862.6 dok vama pripada 11725.3. Ovo je zasnovano na kur'anskom ajetu „Allah vam naređuje da od djece vaše – muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.“ (En-Nisa, 11)

A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA preveo i obradio: Mahir Kevrić
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top