Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Počinje izgradnja 1.000 farmi koza: Posao za 7.500 radnika

Počinje izgradnja 1.000 farmi koza: Posao za 7.500 radnika

Između turske firme Milksa i bh. Udruženja uzgajivača koza i ovaca TOR, potpisan je ugovor o implementaciji projekta izgradnje 1.000 farmi koza i ovaca u BiH

  – Između turske firme Milksa i bh. Udruženja uzgajivača koza i ovaca TOR, potpisan je ugovor o implementaciji projekta izgradnje 1.000 farmi koza i ovaca u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ceremonije potpisivanja, predstavnik Milkse Aybar Uluca kazao je kako se radi o socio-ekonomskom projektu, koji će doprinijeti razvoju stočarstva u BiH, a ujedno i smanjiti nezaposlenost u BiH. 

“BiH ima previše nezaposlenih. Ovim projektom osigurat ćemo radna mjesta za 7.500 građana. Implementacijom ovog projekta izvoz BiH mogao bi porasti za 500 miliona KM godišnje, a bruto nacionalni dohodak za blizu milijardu KM“, izjavio je Uluca.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o realizaciji projekta izrazio je i predsjednik TOR-a Dževad Kovač, koji je i vlasnik najveće farme koza u BiH.

“Ovo je jedan svijetli primjer kako su strani investitori vidjeli da je stočarstvo prioritet u našoj zemlji. Pomogli su nam da napravimo projekat od hiljadu farmi koza i ovaca. Svi predstavnici vlasti trebali bi prepoznati ovaj projekat kao projekat budućnosti“, poručio je Kovač.

Projekat izgradnje hiljadu farmi koza i ovaca, potpomoći će napore da BiH u svijetu bude poznata u sektoru stočarstva, mišljenja su potpisnici.  Ta poljoprivredna grana, prema riječima investitora, ima potencijal da bude razvijena zbog neiskorištenog zemljišta kojim obiluje BiH. 

Svi koji žele učešće u projektu obavezni su da posjeduju privatno zemljište. Svakoj farmi biće dodijeljeno 150 koza, a na farmama će se proizvoditi kozije mlijeko i sir.

Realizacijom ovog projekta, naglašeno je, za nekoliko godina, BiH bi trebala postati nadaleko poznata po kozarstvu i stočarstvu.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top