Ekonomija

Počinje gradnja vjetroparka na Podveležju vrijednog 163 mil.KM

JP Elektroprivreda BiH i Konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, zaključili su Ugovor o izgradnji pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove – Vjetroelektrana Podveležje, čime je ozvaničen početak realizacije Projekta Vjetroelektrane.

Ugovor su u Mostaru u prisustvu federalnog premijera Fadila Novalića i mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, u ime JP Elektroprivreda BiH potpisali Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, a u ime Konzorcija Hasan Pekušić, direktor HP Investinga.

Vrijednost Ugovora koji podrazumijeva izgradnju pristupnih puteva u dužini 8,76 km, servisnih saobraćajnica u dužini 383 m i 15 montažnih platoa za kranove, je 4,5 miliona KM bez PDV-a.

Izvođač Konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, se obavezuje da će radove izvršiti u roku 10 mjeseci od datuma zvaničnog početka radova, odnosno od dana uvođenja u posao.

U okviru Projekta izgradnje VE Podveležje 1, u Mostaru je u četvrtak, 19. januara 2017.godine, potpisan i Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice L13 u naselju Podveležje.

Ugovor je za Grad Mostar potpisao gradonačelnik Ljubo Bešlić, a za Konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar i Amitea d.o.o. Mostar, Hasan Pekušić, direktor HP Investinga

Izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnice L13 u naselju Podveležje , JP Elektroprivreda BiH sufinansira u iznosu milion KM, a na osnovu Ugovora o realizaciji Programa o međusobnoj saradnji zaključenog sa Gradom Mostarom s ciljem realizacije Projekta izgradnje VE Podveležje, mikrolokacija Mali Grad i Sveti Gora.

Programom o međusobnoj saradnji izražene su zajedničke namjere uspostavljanja partnerskih odnosa između Grada Mostara i JP Elektroprivreda BiH radi ostvarenja obostranih interesa, unapređenja uslova života i izgradnje infrastrukturnih objekata, te na tim osnovama i razvoja Grada i realizaciju razvojnih planova Javnog preduzeća.

Vjetroelektrana Podveležje čija je realizacija planirana putem četiri LOT-a, je prva u nizu vjetroelektrana koje Elektroprivreda BiH planira izgraditi. VE sa istalisanom snagom 48 MW i očekivanom godišnjom proizvodnjom 120 GWh električne energije, predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova.

Krajnji rok puštanja u pogon Vjetroelektrane za koju je Elektroprivreda BiH sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na 30 godina, je 31.12.2018.godine.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button