Brak i porodica

Pet savjeta za uspješan brak: Nemojte čekati ili očekivati da vam vaš supružnik čita misli

Kada njegujemo svoj život sa pravim sastojcima, možemo doći do "sretni do kraja života" u pravom smislu ovog izraza.

To počinje sa brakom, koji se njeguje sa ljubavlju, brigom i suosjećanjem, te rezultira vezom koja će biti sve jača i jača kako vrijeme bude prolazilo.

Nema sumnje, brak čini polovicu naše vjere. To su vrata sa bezbroj prednosti, ali i odgovornosti. To je početak novog testa u našem životu. Bilo da se spremate da krenete na ovo putovanje ili ste već na pola puta, ovi savjeti će vam pomoći da izvučete ono najbolje!

1. Budite svjesni vaše vjere i sljedećeg svijeta

 Neki od najsretnijih parova koje znam su oni koji su u braku i kojima je vjera prvi prioritet u životu. Jer ako se ljudi boje samo Allaha, sve dolazi na svoje mjesto. Ovaj život će se uskoro završiti i trebate biti dalekovidni, te bi trebalo da kroz vaš brak radite na tome da budete zajedno i u Džennetu. Odredite sedmične, mjesečne i dugoročne ciljeve koji će vam pomoći, kao porodici, da bezbijedno stignete na vaše krajnje odredište.

2. Budite zahvalni

 Da li nekada, kada se raspravljate, mozak počinje da vas bombarduje sa svim negativnim osobinama i greškama iz prošlosti vašeg bračnog druga? Imajte na umu da je stvaranje raskola između muža i žene jedno od najdražih šejtanskih djela. Kada se suočite sa tim, duboko udahnite i napravite popis svih dobrih osobina koje vaš supružnik ima, te svih djela ljubaznosti koje su učinili za vas. Ne dozvolite da se zbog 10 slabosti ne obazirete na 50 prednosti. Ništa ne uzimajte zdravo za gotovo. Pitajte za vrijednost supružnika nekoga ko je izgubio svoju ženu ili muža.

3. Oprost

Nije samo vaš suprug taj koji greši. Najčešće i vi također imate propuste! Pošto niko nije savršen, zašto ne bi oprostili i zaboravili? Neka vaše srce bude dovoljno veliko da shvati i prihvati grešku. Čak i ako to nije bila vaša greška, vaš napor da se pomirite vas neće mnogo koštati. To će vam samo donijeti sreću pred kućna vrata! Nemojte držati truhle jabuke vašeg odnosa koje će vas podsjetiti na kiselosti svaki put kada otvorite ormar uspomena. Za zdrav i sretan brak, pobrinite se da te loše stvari budu izbačene iz vašeg doma.

4. Komunicirajte

Nemojte čekati ili očekivati da vam vaš suprug čita misli i pogodi šta želite. Kao ljudi, oni nemaju takve ovlasti!
Efikasna komunikacija je bitan sastojak uspješnog braka. Budite izražajni, a istovremeno, nemojte biti grubi; budite mudri sa svojim riječima.

5. Ne ogovarajte

Nikada nikome nemojte negativno govoriti o svom supružniku, bilo da se radi o vašoj porodici ili prijateljima. Možda ćete vi kasnije na to zaboraviti, ali oni neće nikada. Ako vas nešto muči, samo budite strpljivi, razgovarajte između sebe i zamolite Allaha Dž.š. da vam pomogne. Ogovaranje sije samo sjeme mržnje u srca i ne daje nikakvu korist. Osim toga, jasno je zabranjeno u islamu.

Vi ste odjeća svog supružnika, odjeća čija je uloga da uljepša i sakrije nedostatke. Zašto onda ogovarati i okaljati vlastitu odjeću?
Snažan brak je isto kao i snažna muslimanska porodica, a snažna muslimanska porodica igra svoju ulogu u osnaživanju muslimanskog ummeta.

Izvor: iiph.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button