Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Pet korisnih savjeta za svakoga ko je bolestan

Pet korisnih savjeta za svakoga ko je bolestan

Većina nas zna teškoće bolesti, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko ideja da se što bolje nosite sa emocionalnim i fizičkim poteškoćama koje donosi bolest. 1. Budite svjesni sebe i svojih negativnih misli i emocija.

Prisjećajte se da Allah voli one koji su strpljivi u poteškoćama.
„… A Allah voli strpljive“. (3:146)

Pratite svoje misli, posebno kada vam dođu negativne misli poput: „Allah me ne voli“ ili „Zašto se ovo dešava baš meni?“. Sjetite se da su poslanici, a.s., od svih najviše patili!

2. Sjetite se da će vas strpljivost tokom bolesti približiti Allahu, dž.š.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Kada god musliman osjeti poteškoću zbog bolesti, Allah će mu brisati grijehe zbog toga, kao što lišće opada s grana“.
Bolest vam pruža priliku da naučite da razumijete druge i da budete ponizni, što su vrlo važne karakteristike vjernika. Nemojte se stiditi da tražite pomoć drugih i da priznate svoju nemoć. Drugi će također dobiti nagradu zbog pomaganja vama!

3. Pokušajte naći nešto za šta možete biti zahvalni kada se osjećate bolesno ili neraspoloženo

Možete biti zahvalni jer niste bolesni koliko biste mogli biti. Sjetite se da Allah nagrađuje zahvalnost robova Svojih.

4. Pokušajte naći rješenje za svoju situaciju

Kada sam bolestan uzimam mnogo vitamina D3 koji pomaže u borbi protiv virusa, a izbjegava, gluten i šećer. Shvatio sam mi da šećer i gluten iz hljeba, brašna i tjestenine slabe imunitet. Dobro bi bilo da možete reducirati korištenje šećera i visok nivo fruktoze. Većina nutricionista kažu da je šećer toksičan za tijelo i da može uzrokovati srčane bolesti, dijabetes ili čak rak. Najbolje je da pronađete nešto što vama najviše odgovara. Kada nađete način na koji možete poboljšati svoje stanje, osjećate se snažnije, jer i sami znate da je bolest znak da trebate više da se brinete o sebi, i fizički i psihički.

5. Posebna dova kada osjećate bol u tijelu
Allah, dž.š., voli kada Mu se obraćamo za svoje svakodnevne potrebe. Kada osjećate bol u tijelu, stavite ruku na mjesto bola i tri puta recite „bismillah“. Zatim recite: „Euzu billahi ve qudretihi min šerri ma edžidu ve uhaziru“.

Bolest je nezgodan dio ovog svijeta, ali za vjernika, bolest je način na koji se možemo približiti Allahu. Kroz samosvjesnost, strpljivost i nadom za oporavak, možemo okrenuti bolest u način da postanemo bolji muslimani. Nemojte zaboraviti ni da obiđete one koji su bolesni! Sjetite se divnog hadisa:
“Ko posjeti bolesnika, sjedi u džennetskom perivoju, tako kad ustane odredi mu se 70 hiljada meleka koji salavat na njega čine sve do noći.” (Muslim)

Izvor: islamiconlineuniversity.com
Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top