Kulinarstvo

Paradajz supa – maštoviti recept za ukusnu krem supu od paradajza

Paradajz, glavni sastojak ove supe bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari, a usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.

Piše: Marinko Lovrić

Kako pripremiti supu od paradajza na nešto drugačiji način? Donosimo recept koji je idealan sad u sezoni paradajza.

Klasična paradajz supa:

Sastojci:

2 kašike ulja (za zapršku)

1 kašike brašna (za zapršku)

7 dl kuhanog paradajza

4 dl vode

celer

ružmarin

peršun

šećer

so

biber

paradajz supa

Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani  paradajz i dvije šoljice mlake vode.

Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašikicu šećera te celer i ružmarin; pazite da ne pretjerate s ružmarinom čiji jaki okus brzo može postati dominantan. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.

Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog kruha) ili skuhajte sitnu tjesteninu.

Kreni zdravo

Povezani članci

Back to top button