Palačinke koje možete jesti i kada ste na dijeti
Pripremite ih u bilo koje doba dana i uživajte u mirisnim palačinkama. Doduše, ovo su slane palačinke tako da ih nećete moći namazati omiljenim slatkim namazom, ali neka vas to ne brine. Postoji mnoštvo načina kako ih možete nadjenuti i uživati u njima – primjerice s posnim sirom, vrhnjem, domaćim namazima od sira i slično.
Sastojci:
1 šoljica glatkog brašna
so i biber
4 jaja, 2 cijela + 2 odvojena
1 češanj bijelog luka, sitno narezan
1/2 šoljice mlijeka
200 g blitve, samo lišća
maslinovo ulje
Priprema:
Pomiješati brašno i kašikicu soli pa dodati 2 cijela jaja i 2 žumanjka. Uliti mlijeko, miješajući pjenjačom kako ulijevate mlijeko. Dodati bijeli luk i malo bibera te izmiješati smjesu da nema grudvica; staviti u hladnjak na najmanje dva sata. Kada je smjesa ohlađena, izvaditi je i od bjelanjaka izmiksati čvrst snijeg.
Blitvu narezati na tanke trakice te sa snijegom, nježno umiješati u ohlađenu smjesu jaja i brašna. Zagrijati ulje pa praviti palačinke veličine po želji. Poslužiti tople.