Kulinarstvo

Palačinke koje možete jesti i kada ste na dijeti

Pripremite ih u bilo koje doba dana i uživajte u mirisnim palačinkama. Doduše, ovo su slane palačinke tako da ih nećete moći namazati omiljenim slatkim namazom, ali neka vas to ne brine. Postoji mnoštvo načina kako ih možete nadjenuti i uživati u njima – primjerice s posnim sirom, vrhnjem, domaćim namazima od sira i slično.

Sastojci:

1 šoljica glatkog brašna

so i biber

4 jaja, 2 cijela + 2 odvojena

1 češanj bijelog luka, sitno narezan

1/2 šoljice mlijeka

200 g blitve, samo lišća

maslinovo ulje

Priprema: 

Pomiješati brašno i kašikicu soli pa dodati 2 cijela jaja i 2 žumanjka. Uliti mlijeko, miješajući pjenjačom kako ulijevate mlijeko. Dodati bijeli luk i malo bibera te izmiješati smjesu da nema grudvica; staviti u hladnjak na najmanje dva sata. Kada je smjesa ohlađena, izvaditi je i od bjelanjaka izmiksati čvrst snijeg.

Blitvu narezati na tanke trakice te sa snijegom, nježno umiješati u ohlađenu smjesu jaja i brašna. Zagrijati ulje pa praviti palačinke veličine po želji. Poslužiti tople.

www.gastro.hr